Latin Amerika liderleri BRICS zirvesinde buluştu

Brezilya’da gerçekleşen 6. BRICS zirvesinin son gününde Latin Amerika liderleri başkent Brasilia’da diğer devlet başkanlarıyla bir araya geldi. Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika’dan oluşan topluluğun davetine iştirak eden...

Google Haberlere Abone ol
Latin Amerika liderleri BRICS zirvesinde buluştu

Brezilya’da gerçekleşen 6. BRICS zirvesinin son gününde Latin Amerika liderleri başkent Brasilia’da diğer devlet başkanlarıyla bir araya geldi. Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika’dan oluşan topluluğun davetine iştirak eden 11 Latin Amerika lideri, BRICS çalışma grubu toplantısına katılarak birliğin Güney Amerika ilişkilerini ele aldı.

BRICS ülkeleri tarafından kurulması kararlaştırılan ve imzaları atılan Yeni Kalkınma Bankası (NDB) hakkında görüş bildiren Latin Amerikalı yöneticiler, BRICS bankasının IMF gibi diğer uluslararası finans kuruluşlarına olan bağımlılığı azaltacağını savundu.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, BRICS ile Güney Amerika ülkeleri arasında çok yönlü ve kalıcı ilişkiler kurulması gerektiğini dile getirirken, Venezuela lideri Nicolas Maduro ise Güney Amerika ülkelerinin ortak bankası olan Banco do Sul ile BRICS bankasının bazı ortak paydalarda buluşabileceğini ifade etti.

Güney Amerika ile ilişkileri yürütmek için BRICS bünyesinde özel bir komisyon kurulması teklifinin gündeme geldiği toplantıda, ortak banka fikrine destek veren liderler, bu gelişmeyi finans dünyasına yön verecek tarihi bir adım olarak nitelendirdi.

Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica, banka alternatiflerinin çoğalmasının döviz alımına bağımlı ülkeler için pozitif anlam taşıdığını ve uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmaların önüne geçebileceğini ifade etti. Ülkesi bir süredir dış borç krizi yaşayan Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner ise bu durumun her ülkenin başına gelebileceğini ve alternatif bankaların bu tür problemleri çözmede anahtar rol oynayabileceğini vurguladı.

BRICS ülkeleri tarafından oluşturulan Yeni Kalkınma Bankası’nın üçüncü ülkelere de kredi sağlama durumunda IMF ve Dünya Bankası gibi yapıların tekelini kıracağını belirten Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, bu girişimin gelişmiş ülkeler tarafından uygulanan neoliberal politikaların önüne geçebileceğini ifade etti.

Zirveye IMF Başkanı Christine Lagarde de bir mesaj gönderdi. Bankanın kurulmasından duyulan memnuniyeti dile getiren ve kurucu ülkeleri tebrik eden Lagarde gönderdiği mesajda, finansal istikrarı korumayı amaçlayan kurumun taraflar arasındaki işbirliğini güçlendirmesi temennisinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar