Kuzey Koreli liderin eniştesini herkesin gözü önünde tutukladılar

Kuzey Koreli lider Kim Jong-un’un eniştesi ve ülkedeki ikinci adam olan Jang Sung-taek’in herkesin önünde tevkif edildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Koreli liderin eniştesini herkesin gözü önünde tutukladılar

Kuzey Koreli lider Kim Jong-un’un eniştesi ve ülkedeki ikinci adam olan Jang Sung-taek’in herkesin önünde tevkif edildiği ortaya çıktı.

Geçen haftadan beri görevden alındığı iddia edilen Kuzey Kore Milli Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Jang Sung-taek’in, görevden alındığı resmileşti. Kuzey Kore Merkez Kanalı’nda yayınlanan resimlerde Jung’un, İşçi Partisi’nin genel kurul toplantısında iki görevli tarafından tevkif edilmesi yer aldı. Söz konusu iki görevlinin rütbelerinin düşük askerler olması dikkat çekti.

Öte yandan Kuzey Kore Merkez Haber Ajansı ise Jang’ın görevden alınma haberini genişçe verdi. Ajansın haberinde Kuzey Kore’nin ikinci adamı olarak bilinen Jang’ın rejim aleyhinde faaliyetlerde bulunduğunu, aynı zamanda iki ülkenin birleşmesini engelleyici politikalar izlediğini bildirildi.

Kuzey Kore İşçi Partisi’nin yayın organı Rodong Shinmun da yapılan son genel kurul toplatısını manşetten verdi. Gazetenin haberinde toplantıda alınan kararlardan öte, Jang’ın tasfiye nedenine daha çok yer verildi. "Jang, devlet organlarının saygınlığının yitirilmesine sebep olacak işlere karışmıştır.” ifadelerinin yer aldığı haberde, Kim Jong-un’un eniştesinin ülkenin yer altı kaynaklarını yabancı sermayeye peşkeş çektiği ileri sürüldü.

Kuzey Kore’de halka açık bir şekilde tasfiye, 1970’li yıllardan sonra ilk defa meydana geldi. Yaklaşık 40 yıl aradan sonra ilk defa bir üst düzey yetkili, herkesin önünde tevkif edildi.

Ölen lider Kim Jong-il’in 1980’li yıllarda ülkenin kurucusu Kim İl-sung’un halefi olacağı kesinleşmesi ile Jang Sung-taek, ülkede ikinci adam olmaya başladı. Jang, ölen lider Kim’in son dönemlerinde de askeri kanatın baskıları ile izole edilmiş, genç lider Kim Jong-un’un ülkenin başına geçmesi ile tekrar eski gücüne kavuşmuştu. CİHAN

Yorumlar