Kuzey Kore'deki idam Çin'in gündeminde

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un, eniştesi Chang Song-thaek'i vatana ihanet suçlamasıyla idam ettirmesi, en büyük müttefiki Çin'de de gündem konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Kore'deki idam Çin'in gündeminde

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un, eniştesi Chang Song-thaek'i vatana ihanet suçlamasıyla idam ettirmesi, en büyük müttefiki Çin'de de gündem konusu oldu.

Çin, darbe girişimi, yolsuzluk, uyuşturucu ve kumar gibi suçlarla suçlanan ve ülkenin 'ikinci adamı' konumundaki Chang Song-thaek'in (67) idamıyla ilgili olarak, Kuzey Kore’nin istikrarını sürdürmesini arzuladığını bildirmişti.
Çin Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, ‘’Umuyoruz ve inanıyoruz ki iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesi devam edecek.’’ demişti. Hong ayrıca idamın, Kuzey Kore’nin ‘’iç meselesi’’ olduğunu da vurgulamıştı.

ÇİNLİ UZMANLAR, EKONOMİK İLİŞKİLERİNİN YARA ALACAĞI GÖRÜŞÜNDE

Öte yandan Çinli uzmanlar da, idamın ardından iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin kısa süreli sorun yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Aynı zamanda Çin ile ekonomik ve işbirliği ilişkilerden sorumlu olan Chang Song-thaek’ın idamıyla ilgili olarak Xinhua Haber Ajansı’nın altındaki Dünya Meseleleri Çalışma Merkezi’nden uzman Gao Haorong, Pyongyang’ın Pekin ile ekonomik ilişkilerini yeniden gözden geçireceğini söyledi.

Qinghua Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler profesörü Chen Qi ise idamın ardından Çin ve Kuzey Kore’nin bazı proje ve ekonomik işbirliğini devam etmesi için irtibatların yeniden tesisi adına biraz zamana ihtiyaç duyacağını ifade etti.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Doğu Asya Çalışmaları Merkezi’nden araştırmacı Wang Junsheng da idamın ardından etkinin kısa süreli ve sınırı olacağı görüşünü savundu. Wang, ’’Pyongyang, ekonomisinin gelişmesi için Çin’in desteğine ihtiyacı var ve bu Çinli şirketlere de fırsatlar sunuyor. Dolayısıyla iki taraf da ilişkileri ilerletmek istiyor.’’ dedi.

İdam edilen Chang, Çin’in doğusundaki Liaoning eyaleti yakınındaki Hwanggumpyong Adası özel ekonomik bölgesinin da dahil olduğu bazı ekonomik projeleri görüşmek için heyetiyle Çin’de temaslarda bulunmuştu.

Son olarak Cuma günü, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı, Pekin’i ziyaret eden Kuzey Kore Dışişleri heyetiyle görüşmüştü.

Kuzey Kore medyasına göre, Pyongyang yönetimi, bu yıl 14 yeni özel ekonomik geliştirme bölgesi belirlemişti.
Kuzey Kore lideri Kim, Mart ayında yerel bölgelere her vilayet ve şehirde özel bölgeler kurulması talimatını vermişti.

Çin, nükleer faaliyetlerinden dolayı ciddi ambargoya maruz kalan Kuzey Kore’nin ekonomik, ticari ve diğer alanlardaki gelişmesi için en büyük yardımcısı ve müttefiki konumunda bulunuyor. CİHAN

Yorumlar