Kuzey Kore - Japonya görüşmesi sona erdi

Kuzey Kore ile Japonya arasında 3 gündür devam eden görüşme sona erdi.İsveç’in başkenti Stokholm’da bir araya gelen Kuzey Koreli ve Japon yetkililer, iki ülke arasında gerginliğe neden olan bir çok konuyu ele aldı. Alınan bilgiye göre...

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Kore - Japonya görüşmesi sona erdi

Kuzey Kore ile Japonya arasında 3 gündür devam eden görüşme sona erdi.

İsveç’in başkenti Stokholm’da bir araya gelen Kuzey Koreli ve Japon yetkililer, iki ülke arasında gerginliğe neden olan bir çok konuyu ele aldı. Alınan bilgiye göre Japon tarafı kaçırılan vatandaşlarının geri iadesini isterken, Kuzey Kore’nin ise kendisine uygulanan ekonomik yaptırımların yumuşatılmasını istediği ifade edildi. Kuzey Kore’nin özellikle, Japonya’da bulunan diasporanın ülkeye para göndermesini engelleyen tedbirlerin geri alınmasını istediği aktarıldı.

3 gün süren görüşmeler bugün sona erdi. İki ülke arasındaki görüşmenin ilk iki günü görüşmeleri 8 ila 9 saat sürerken, son gün ise sadece bir saat sürdü. Görüşmeler sırasında basına demeç veren Kuzey Kore heyeti temsilcisi Japon Diplomasi Masası Direktörü Song İl-ho, bir konuda anlaşamadıklarını ifade etti. Japonya’da bir nevi elçilik görevi yapan Kuzey Kore Diasporası Federasyonu’nun binasına haciz geldiğine dikkat çeken Song, “Bu problem ne olursa olsun çözmemiz gereken bir sorun.” diye konuştu.

Görüşme sırasında sık sık müzakerelerin çok samimi bir havada geçtiğini ifade eden Japon heyeti temsilcisi Asya Barış Masası Direktörü Junichi İhara, her türlü konuyu konuştuklarını söyledi. Federasyon binasına gelen haciz konusuna değinen İhara, bu konuda yargıya müdahil olamayacaklarını aktardı. İhara, Kuzey Kore’nin kaçırılan Japon vatandaşlarının salı verilmesi konusunda açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Görüşmelerden sonra ortak bir basın bildirisinin dağıtılmaması dikkat çekerken, bir sonra görüşmenin ise ne zaman nerede olacağı ise ifade edilmedi. Kuzey Kore ile Japonya böylelikle yaklaşık 16 aydan sonra ilk defa diplomatik temas kurmuş oldu.

Stokholm görüşmeleri bu kez Kuzey Kore tarafının teklifi ile gerçeklemesi dikkat çekti. Son zamanlarda Çin ile ilişkilerin gerildiğine vurgu yapan uzmanlar, Pyongyang yönetiminin yeni bir dış politika haritası geliştirmeye çalıştığını düşünüyor.

CİHAN

Yorumlar