Kuzey Irak petrolünün satışına ABD'den tepki

Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gönderilen petrolün satışının 2 Mayıs'ta başlayacağını duyurmasına ABD'den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hary Marf, "ABD, Bağdat'ın...

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Irak petrolünün satışına ABD'den tepki

Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'nin geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gönderilen petrolün satışının 2 Mayıs'ta başlayacağını duyurmasına ABD'den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hary Marf, "ABD, Bağdat'ın onayı olmadan Irak'ın hiçbir bölgesinden petrol gönderilmesine ya da satışına sıcak bakmıyor." diye konuştu.

ABD, Türkiye'ye gönderilen petrol dışında Kürt yönetiminin, İran'dan da 2 petrol boru hattı ile dünya'ya bağlanma çabasına sıcak bakmadığını açıkladı. Rudaw İnternet sitesine konuşan dışişleri görevlisi Michael Lavali, ABD'nin Iran üzerinden petrol satışını sakıncalı bulduğunu ifade etti.

Kürt yönetiminin Bağdat'a günde 100 bin varil petrol gönderilmesi kararının olumlu karşılandığını aktaran Lavali, ancak İran üzerinden petrol gönderilmesine karşı olduğunu söyledi.

Lavali, "İran üzerinde uluslararası bir ambargo var. Bu ambargo kalkmadan kimse petrolü İran'a satamaz; ya da gönderemez. Onun için herkesi bu konuda uyarıyoruz. Ancak görülen şu ki Kürt yönetimi ne ABD'nin, ne de uluslararası toplumun uyarılarına kulak asıyor." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar