"Kürtler ilk defa bağımsızlığa çok yakın"

Kuzey Irak'ta önde gelen Gazeteci Yazar Mesud Abdulhalik, Kürtlerin ilk defa bağımsız bir devlet kurmaya çok yakın olduğunu söyledi. Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) gündemdeki konuları değerlendiren Abdulhalik, bölgede siyaset yapan Kürt siyasetçilerin...

Google Haberlere Abone ol
"Kürtler ilk defa bağımsızlığa çok yakın"

Kuzey Irak'ta önde gelen Gazeteci Yazar Mesud Abdulhalik, Kürtlerin ilk defa bağımsız bir devlet kurmaya çok yakın olduğunu söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) gündemdeki konuları değerlendiren Abdulhalik, bölgede siyaset yapan Kürt siyasetçilerin kullandıkları üslubun bağımsızlık girşimine zarar verebileceğini ifade etti. "Tarihin hiçbir döneminde, Irak'ta yaşayan Kürtler için devlet kurma fırsatı bu kadar elverişli olmadı" diyen Abdulhalik, siyasi liderlerin bu konu ile alakalı söylemlerine daha çok dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Mesud Abdulhalik:" Kürtler, bağımsızlık için çok bilinçli ve duyarlı olmalılar. Bu mesele çok hassas ve karmaşık. Duyarlı olmamazı gerekiyor. Uluslararası siyasi oyunları ve Orta Doğu'yu iyi analiz etmemiz lazım. Şu anda Irak'ta ve çevremizde bağımsızlık için olumlu bir hava oluşmuştur, ancak önde gelen siyasi liderlerimizin bu konudaki söylemleri, bu fırsatları heba edebilir. Bazı realiteleri gözardı edemeyiz." ifadesini kullandı.

REFERANDUM KONUSUNDA YASAL ENGELLER VAR

Mesud Abdulhalik, Kürtlerin Irak'tan ancak referandumla bağımsız olabileceklerini hatırlatarak, bu konuda bazı yasal engellerin olduğuna işaret etti. Bağımsızlık için referandumun işgal edilen ülke yada bölgeler için yapıldığını söyleyen ünlü gazeteci, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'de bir işgal durumunun söz konusu olmadığını kaydetti.

Tek taraflı yapılacak her hangi bir referandumun başarılı olamayacağını söyleyen Abdulhalik sözlerine şöyle devam etti:" Sorunsuz bir referandum yapmamız için Irak merkezi hükümetin onayını almamız gerekiyor. Çünkü, tek taraflı bir referandum uzun vadede başarılı olmayabilir. Referandum en azından Birleşmiş Milletler(BM) tarafından kabul edilmesi için garanti elde etmemiz gerekiyor. Fakat bu iki hususta atılmış bir adım göremiyorum. "

BM'de referandum için hiçbir zemin hazırlığı yapılmadığına dikkat çeken yazar, Kürtlerin BM'ye en azından geçmiş 30 yılda Irak içinde yaşadıkları soykırım ve katliamı belgeleyip bir dosya halinde sunmaları gerektiğini vurguladı.

BM'de henüz Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ni tanıtan bir dosyanın dahi bulunmadığını eleştiren yazar, şu ana kadar BM iç tüzüğünün 71. maddesinde belirlenen "devletsiz milletler" listesinde Irak Bölgesel Kürt Yönetimin yer almamasının büyük bir hata olduğunu aktardı.

İSRAİL BAĞIMSIZ KÜRT DEVLETİNE DESTEK VERMİYOR

Mesud Abdulhalik, İsrail'in bölgede kurulacak bağımsız Kürt devletine destek vermediğini iddia etti. Geçtiğimiz günlerde İsrail'li yetkililerin ' Kürtlerin Irak'tan ayrılmalarına destek veriyoruz' açıklamalarına değinen yazar, " İsrail bölgede faaliyet gösteren radikal İslamcı gruplardan endişe duymaya başladı. Irak'ta yaşanan son gelişmeler İsrail'i daha da tedirgin ediyor. İsrail Irak'ın parçalanmasından sonra radikal İslamcı grupların da yok olacağını düşünüyor.Bu nedenle ilk defa Kürtlerin devlet kurmasına sıcak baktıklarını açıkladılar. İsrail'in amacı kendi güvenliğini sağlama almak. Yoksa İsrail, Orta Doğu haritasında hiçbir değişikliğe sıcak bakmıyor." dedi.

KÜRTLER, Şİİ VE SÜNNİ KAVGASINA TARAF OLMAMALI

Abdulhalik'a göre Kürtler Irak'ın içinde yaşayan Şii ve Sünni mezhep çatışmalarına taraf olmamalı. Geçtiğimiz gün Irak meclisinin yeni dönem ilk oturumunda Kürtler ve Şiiler arasında yaşanan tartışmaya değinen yazar:" Kürtlerin Şii ve Sünni kavgaya bulaşması çok büyük bir hata. Siyasilerin dar görüşü yüzünden kendimizi mezhep kavgasının ortasında bulduk. Bunun bize hiç bir faydası yok." dedi.

CİHAN

Yorumlar