Kraft: NSU kurbanlarından özür diliyoruz

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft (SPD) Kölner Stadt Anzeiger gazetesine verdiği demeçte ırkçı ve aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist yer altı (NSU) terör örgütünün düzenlediği saldırılarda vefat eden vatandaşlardan...

Google Haberlere Abone ol
Kraft: NSU kurbanlarından özür diliyoruz

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft (SPD) Kölner Stadt Anzeiger gazetesine verdiği demeçte ırkçı ve aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist yer altı (NSU) terör örgütünün düzenlediği saldırılarda vefat eden vatandaşlardan af diledi.

NSU örgütü Almanya’da 2000-2007 yıllarında 8′i Türk 10 kişiyi öldürmüş, bombalı saldırılar gerçekleştirmiş ve banka soygunları yapmıştı. Çivi bombası gibi bazı saldırılar göçmen kökenlilerin yoğun yaşadığı KRV eyaletinde gerçekleşmişti.

KRV Başbakanı Hannelore Kraft bugün Köln’de gerçekleşecek ırkçılığa karşı kutlama programı (Birlikte-Zusammenstehen) vesilesiyle ‘‘Bu kadar uzun süre kör kaldığımız için özür dilemekten başka bir şey yapamayız.’’ dedi.

Eyalet hükümetinin ve araştırma kurumlarının mecliste kurulması planlanan NSU Araştırma Komisyonu’yla NSU’nun işlediği suçları tamamen ortaya çıkarmaya katkı sağlamak için her şeyi yapacakları sözünü veren Kraft, ‘‘Hata, arıza, noksanlık ve olası üzerini örtmenin olduğu yerlerin açıkca belirtilmesi ve sonucuna varılması gerekir. Bunu özellikle kurbanlara ve yakınlarına borçluyuz.’’ diye konuştu.

Neonazilerin oluşturduğu tehlikeyi küçümsememek gerektiğini vurgulayan Kraft, gerçekçi olmak gerektiğini, ırkçı akımın hala mevcut olduğunu ve bunun özellikle Neonazilerin gerçekleştirdiği yürüyüşlerde ve 25 Mart’ta gerçekleşen Avrupa Parlamentosu ve belediye seçimlerinde Dortmund Belediyesi’ne gerçekleştirilen saldırının gösterdiğini vurguladı.

Seçim gecesi Dortmund’da 25 kişilik bir ırkçı grup Dortmund’da belediye binasındaki seçim bürosunu basmaya çalışmış, polisle grup arasında arbede yaşanmıştı.

Yabancı düşmanlığının hala güçlü olduğunu vurgulayan başbakan ırkçı partilerin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüksek oranda oy almasını tüm Avrupa’ya bir saldırı olarak nitelendirdi. CİHAN

Yorumlar