Kötü ruh kovma festivalinde en korkunç kostüm kazanıyor

Bulgaristan'ın Simitli kasabasında kötü ruh kovma festivali renkli görüntülere sahne oldu.

Google Haberlere Abone ol
Kötü ruh kovma festivalinde en korkunç kostüm kazanıyor

Bulgaristan'ın Simitli kasabasında kötü ruh kovma festivali renkli görüntülere sahne oldu.

11. Karnaval ve Kukeri Oyunları kapsamında yaklaşık 4 bin katılımcı, kötü ruh kovma adetlerini canlandırdı.
Gün boyunca stadyumda seyircilere eğlenceli dakikalar yaşatan 'Kukeri' grupları, giydikleri birbirinden ilginç ve korkutucu maskeleriyle jüri önünde en iyisi olmak için yarıştı.

Her bir grupta bir aile ve köy ahalisi canlandırılırken, içinde gelin ve damat, papaz, ayı ve ayı oynatıcısı ve Cemel denen yaratık yer aldı.

Din öncesi dönemde 'Kukeri'lerin giydikleri kostümler ve takındıkları çanlarla yapılan oyunların kötü ruhları korkuttukları ve böylece aileyi koruyarak yılın bereketli geçeceğine inanılıyormuş. Bugün ise adetler, bir geleneği devam etme adına yapılıyor.

Her festivalde olduğu gibi burada da müzik ve dans vazgeçilmez bir unsur oldu. 'Kukeriler' kötüleri temsil eden yaratıkları sararak etrafında dans etti.

Ruh kovma adetlerinde en belirgin özelliklerden biri, bellerine bağlanan ve belirli ritmde ses çıkarması sağlanan çanlar yer alıyor.

Musomişte köyünden gelen grupta inatçı bir keçinin çektiği mini taliga dikkatleri çekti. Arabayı çekmesi için sahibi İskender adındaki keçiye sık sık yemek vererek taliganın ilerlemesine sağlıyordu. Taliga üzerinde ise katılımcılara ızgarada köfte pişiriliyordu.

Vuvuzelalı uzun boynuzlu yaratıklar da yeni bir kostüm çeşidi olarak göze battı.

'Surat' olarak tanımlanan ve yüzüne takılan kafa maskesiyle birlikte 'Kukeri'lerin takındığı kostümlerin çoğu keçi derisinden yapılıyor.

Ahşap veya deriden yapılan maskelerin mümkün olduğu kadar çirkin ve korku verici olması gerekiyor.
Giydikleri maskeyle geçiş yapan gruplar, farklı kompozisyonlarla eğlenceli dakikalar yaşattı. Bazıları giydikleri külahlarla dikkat çekerken, bazıları belinde taktıkları dev çanlarla ilgi odağı oldu.

Festivalin vazgeçilmez öğelerinden olan ve yöresel dilde 'Babugeri' olarak adlandırılan her tarafı hayvan kostümü ile giydirilen yaratıklar da dev görünüşleriyle korku saldı.

Bebek denilecek yaştan 90 yaşına kadar her bir yaş grubundan var olan 'Kukeriler', gösteri sonrası Simitli sokaklarında defile ile günü kapattı. CİHAN

Yorumlar