Kosova'nın yeni cumhurbaşkanı Thaçi oldu

Kosova Demokratik Partisi Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi, Kosova meclisinde yapılan oylamanın üçüncü turunda, oy çokluğuyla ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Google Haberlere Abone ol
Kosova'nın yeni cumhurbaşkanı Thaçi oldu

Kosova Demokratik Partisi (PDK) Genel Başkanı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi, Kosova meclisinde yapılan oylamanın üçüncü turunda, oy çokluğuyla ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

Thaçi'nin cumhurbaşkanı seçilmesine tepki gösteren muhalefet milletvekillerinin katılmadığı oylamanın üçüncü turunda 81 milletvekili oy kullandı. Cumhurbaşkanı adaylarından Thaçi 71 oy alırken, aynı partiden formalite gereği aday gösterilen Rafet Rama ise hiç oy alamadı. 10 oy geçersiz sayıldı.

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk iki turunda ise gerekli üçte ikilik çoğunluk sağlanamamıştı. Thaçi ilk turda 50, ikinci turda ise 64 oy almıştı.

Hashim Thaçi kimdir?

Kosova'nın Skenderaj şehrinde 24 Nisan 1968'de doğan Thaçi, Priştine Üniversitesinde psikoloji ve tarih eğitimi aldı. Zürih Üniversitesinde tarih ve uluslararası ilişkiler üzerine yüksek lisansını tamamlayan Thaci, 1998-1999 yıllarındaki Kosova Savaşı'nda Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) siyasi liderlerinden biri olarak ön plana çıktı.

Kosova'nın bağımsızlığından sonraki ilk başbakanı olan Thaci, 2014 yılındaki genel seçimin ardından kurulan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev aldı.

Evli ve bir çocuğu bulunan Thaçi, İngilizce ve Almanca biliyor.

Yorumlar