Kosova'da hükümet karşıtı protesto

Başkent Priştine'de muhalefet partileri tarafından protesto gösterisi düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Kosova'da hükümet karşıtı protesto

Kosova'nın muhalefetteki Kendin Karar Al Hareketi, Kosova'nın Geleceği İçin İttifak ve Kosova Girişimi partileri, başkent Priştine'de protesto gösterisi düzenledi.

Kosova'nın "Bağımsızlık Günü'nde" düzenlenen protestoya katılan binlerce kişi, "Protestolu bayram", "Egemen devlet istiyoruz" yazılı dövizler açarak hükümetin istifasını istedi.

Başkentteki Ulusal Kütüphanesi binası önünde toplanan gruptakiler, şehrin merkezinde bulunan "Zahir Payaziti" ve "Rahibe Teresa" meydanlarına yürüdü.

Kendin Karar Al Hareketi Genel Başkanı Visar Ymeri, alanda yaptığı konuşmada, Başbakan İsa Mustafa ile Dışişleri Bakanı Haşim Thaci'nin istifasını talep ettiklerini belirterek, "Protestolarla anayasamızı ihlal eden Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kararı ile Karadağ-Kosova sınırının revize edilmesine kesinlikle karşı çıkıyoruz" dedi.

Kosova Girişimi Partisi Genel Başkanı Fatmir Limaj da ülkede erken seçimlerin yapılması gerektiğini ifade ederek, "Hiçbir demokrasi halkın kendi kendini yönetmesinde kısıtlama getirmemeli" ifadesini kullandı.

Üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı protesto, konuşmaların ardından olaysız sona erdi.

Öte yandan, Başbakan Mustafa ile Dışişleri Bakanı Thaci, "Bağımsızlık Günü" kapsamında ortak basın toplantısı düzenledi.

Mustafa, burada yaptığı açıklamada, hükümetin "sokağa çıkarak" indirilemeyeceğini vurgulayarak, "Mevcut hükümet, 10 Haziran 2018'e kadar bağlılıkla görevlerini yerine getirmek üzere çalışmalarına devam edecektir" diye konuştu.

Kosova ve Sırbistanlı yetkililerin 25 Ağustos'ta üzerinde uzlaştığı, Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği kurulmasını ve Karadağ-Kosova sınırının yeniden düzenlenmesini öngören anlaşmaya karşı çıkan muhalefet, yaklaşık üç aydır meclis oturumlarını boykot ediyor. Kosova'nın bu anlaşmadan çekilmesini isteyen muhalefet milletvekilleri, daha önce de meclis genel kurulunda iktidar sıralarına gaz bombası atmıştı.

 

Yorumlar