Körfez Dışişleri Bakanları Riyad'da toplandı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Konseyin Genel Sekreterliği merkezinde toplandı.

Google Haberlere Abone ol
Körfez Dışişleri Bakanları Riyad'da toplandı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Konseyin Genel Sekreterliği merkezinde toplandı.

KİK üyesi Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Umman dışişleri bakanlarının katıldığı Bakanlar Konseyi'nin 130. oturumu gerçekleşti. Toplantıya KİK Bakanlar Konseyi dönem başkanı Kuveyt Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halit Al-Hamad Al-Sabah başkanlık etti.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da KİK Genel Sekreterliği binasında bugün gerçekleşen toplantıda Suriye, İran, Filistin, Yemen, Cibuti, Cenevre 2 konferansı ve Bahreyn'deki bombalı saldırı gibi konuların ele alındığı belirtildi. Bahreyn'de dün düzenlenen bombalı saldırısı KİK ülkeleri tarafından kınandı.

KİK ülkeleri Dışişleri Bakanları yaptıkları görüşme sonrasında yuvarlak masada toplantısında dönem başkanı Kuveyt Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halit Al-Hamad Al-Sabah bir açıklama yaptı.

Al-Sabah açıklamasında, Suriye'de 3 yıldır akmaya devam eden kan, artan şiddet karşısında KİK ülkeleri olarak acı bir durumla karşı karşıya olduklarını belirtti. Bu durum önüne geçilmesi için Güvenlik Konseyi aracılığıyla Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Toplum'un Suriye'de acil ve etkili bir girişim yapılması gerektiğini söyledi.

Kuveyt Başbakanı ve Dışişleri Bakanı "Bu girişim, tecrit edilmiş vatandaşların hayatlarının korunması, bu cinayetleri işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilmesi ve Suriyelilere abluka altındaki bölgelerde, Suriye içinde ve dışında insani yardımların ulaştırılabilmesi için yapılmalıdır." dedi.

KİK Bakanlar Konseyi dönem başkanı, İran ile (5+1) ülkeleri arasında Cenevre'de İran’ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde anlaşmaya varılmasından dolayı KİK ülkelerinin duyduğu rahatlığı belirtti.

Başkan Al-Sabah, bu görüşmelerin kesin ve kalıcı bir çözüme kavuşmasını temenni ettikleri ifade etti.

Birkaç saat süren görüşmeler sonrası KİK ülkeleri Dışişleri Bakanları onuruna KİK Genel Sekreterliği binasında yemek verildi. Yemeğin ardından bakanlar ülkelerine geri döndü. CİHAN

Yorumlar