Körfez Basını: Arabistan, Mısır, Türkiye Ümmetin Kurtarılması Görevi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti, Körfez basınında geniş yer alırken El-Yevm gazetesi haberi 'Ümmetin kurtarılması görevi' başlığıyla verdi.

Google Haberlere Abone ol
Körfez Basını: Arabistan, Mısır, Türkiye Ümmetin Kurtarılması Görevi

C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti, Körfez basınında geniş yer aldı. Arabistan'ın mühim gazetelerinden El-Yevm, Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan işbirliğinin önemine vurgu yaparken, haberi 'Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye..Ümmetin kurtarılması görevi' başlığıyla duyurdu.

ZİYARET OLUMLU YANKI UYANDIRDI

Erdoğan'ın Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret ve Kral Selman bin Abdulaziz ile başkent Riyad'daki görüşmesi Körfez basınında müspet yankı uyandırdı. Katar merkezli Eş-Şark gazetesi, temel sayfasında yer verdiği haberde, Suudi Arabistan ve Türkiye'nin bölgedeki güvenlik ve istikrara odaklandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman'ın görüşmesinin, alanda istikrarsızlığın hakim bulunduğu bir devirde gerçekleştirildiğine değinilen haberde, iki memleket liderlerinin, bölge hakkında meselelerdeki karmaşayı bilmesinden dolayı bu istikrarsızlığın çözüme kavuşmasında mühim rol oynayabileceğine işaret edildi.

SURİYE KONUSU KONUŞULDU

İki memleket liderinin Suriye ve Irak'ta yaşanan vakaları ele aldığı, şiddet olaylarının çoğalması sebebi ile sivillerin korunması, besin malzemelerinin girişi konuları üstünde durduğu belirtilen haberde, Erdoğan ve Kral Selman'ın Suriye krizinin ciddiyetle ele alınması ve zorbalıkla mücadelede Suriye halkına katkı edilmesi gerektiğini görüştüğü anlatım edildi.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Selman'ın, İran konusunu da muhtelif açılardan ele aldığı kaydedilen haberde, Suudi Arabistan-Türkiye zirvesinin alanda istikrarın sağlanması için ciddiyet teşkil ettiği vurgulandı.

'TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN ÖNÜNDEKİ GÜNDEM'

Suudi Arabistan'ın Riyad gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kral'ın görüşmesini 'Türkiye ve Suudi Arabistan önündeki gündem' başlığıyla temel sayfadan verdi.

Türkiye'nin göze çarpan hedefleri ve beklentileri bulunan bölgesel bir güç, Suudi Arabistan'ın da Türkiye'nin ekseninde bulunduğu söylendi. İki memleket içerisinde hedeflerin uyumlu olduğuna dikkat çekilen haberde, bu uyumluluğun, Müslümanları içerisinde bulundukları krizlerden çekme isteğini güçlendirdiği vurgulandı.

'ÜMMETİN KURTARILMASI GÖREVİ'

Suudi Arabistan'da çıkan El-Yevm gazetesi ise Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan işbirliğinin önemine vurgu yaptı. Gazete bu devletlerin birlikte koordinasyon ve işbirliğiyle Arap dünyası ve İslam alemine yönelik tehditlerle savaş edebileceğini söyledi.

Gazete, Suud Kralı Selman'ın dün Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi karşıladığı haberini 'Suudi Arabistan, Mısır, Türkiye..Ümmetin kurtarılması görevi' başlığıyla verdi.

'GÜÇLÜ İLİŞKİLERE' DİKKAT ÇEKTİLER

IŞİD, El-Kaide, Nusra benzeri oluşumlar ile Tahran benzeri rejimlerin, gece gündüz, Müslüman ve Arap kimliğine ziyan vermek, fitne tohumları ekmek için gayret sarfettiği anlatım edilen haberde, iri Müslüman devletlerin bu güçlerin yaptığı düşmanlığı durdurması gerektiği kaydedildi.

Haberde ayrıca, 'Arap dünyası ve İslam alemine yönelik tehditler karşısında Suudi Arabistan, Türkiye ve Mısır içerisinde birlikte koordinasyon, lüzumlu bir vaziyet almıştır' ifadeleri kullanıldı.

Suudi Arabistan'da yayınlanan El-Vatan gazetesi ise Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki 'güçlü ilişkilere' dikkati çekti. Bazı konularda görüş ayrılıkları olmasının ilişkileri etkilemediği vurgulanan haberde, Suudi Arabistan'ın Türkiye'yle ilişkilerinin Mısır'la ilişkilerinin aleyhinde olmadığı, devletler arasındaki ilişkilerin karşılıklı menfaatler doğrultusunda bir seyir izlediği kaydedildi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar