Kore yarımadasında sular ısındı: İki Kore karşılıklı ateş açtı

Son haftalarda kısa ve orta menzilli füze denemeleri yapan ve bu nedenle uluslararası toplumdan tepki alan Kuzey Kore ile komşusu Güney Kore karşılıklı ateş açtı.

Google Haberlere Abone ol
Kore yarımadasında sular ısındı: İki Kore karşılıklı ateş açtı

Son haftalarda kısa ve orta menzilli füze denemeleri yapan ve bu nedenle uluslararası toplumdan tepki alan Kuzey Kore ile komşusu Güney Kore karşılıklı ateş açtı.

Seul yönetimi, Kuzey Kore tarafından atılan bazı top mermilerinin sınırı geçtiği ve buna ateşle karşılık verildiğini duyurdu. Güney Kore, Kuzey Kore’nin gerçek mermilerle yaptığı tatbikat nedeniyle sınıra yakın Baengyong Adası'ndaki halkı tahliye etti.

Pyongyang yönetimi, tatbikat nedeniyle Seul yönetimine bu sabah batıdaki tartışmalı deniz sınırı ya da Kuzey Sınır Hattı olarak bilinen sularda geçişe yasak bölge ilan ettiğini ve tatbikatın sınırın 7 farklı noktasında yapılacağını bildirdi. Bu sınır, Birleşmiş Milletler Kore Savaşı'nın ardından çizilmiş ancak Pypngyang bunu hiç tanımamıştı.

Söz konusu bildirinin Kuzey Kore’nin, tatbikatta roketli topçu silahları kullanacağının ipucu olarak görüldü. Güney Kore medyası, Kuzey Kore’nin ordu ve topçu silahlarını Pypngyang’ın yakınına kaydırdığı ve bunun da ateş gücünün kullanılacağı büyük ölçekli bir tatbikat olacağını yazdı.

Seul, sınırlarına top mermisinin düşmesi halinde buna derhal misillemeyle karşılık vereceklerini de duyurdu.
Pyongyang yönetimi Mart ayı başında da, Güney Kore ile ABD'nin düzenledikleri ortak askeri tatbikat sırasında misilleme olarak kısa menzilli iki füze denemesi yapmıştı.

2010’da Kuzey Kore, Güney Kore’ye ait sınırdaki Yeongpyon adasına top ateşi açmış ve ikisi asker dört kişi ölmüştü. Bunun üzerine Güney Kore ada halkını tahliye etmiş ve gerginlik yaşanmıştı. Yine aynı yıl, Güney Kore donanmasına ait bir gemi Kuzey Kore torpidosu tarafından batırılmış ve 46 kişi ölmüştü. Ancak Pyongyang bu olayla ilgisi olmadığını bildirmişti.

Kuzey Kore’nin yaptığı füze denemeleri aralıklarla devam etmiş ve son olarak geçen gün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kınadığı iki orta menzilli Nodong füzesini deniz üzerinde denemişti.

Kuzey Kore, sonuncusu geçen yıl olmak üzere üç nükleer deneme gerçekleştirmiş ve tüm dünyanın tepkisini çekmişti. CİHAN

Yorumlar