Kör ve sağır Amerikalının kanoyla tehlikeli yolculuğu

Peter Crowley isimli görme engelli bir Amerikalı, Küba ve ABD’yi ayıran tehlikeli Florida Boğazı’nı geçmek için kanoyla yola çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Kör ve sağır Amerikalının kanoyla tehlikeli yolculuğu

Peter Crowley isimli görme engelli bir Amerikalı, Küba ve ABD’yi ayıran tehlikeli Florida Boğazı’nı geçmek için kanoyla yola çıktı.

Küba’nın başkenti Havana’dan hareket eden 56 yaşındaki Amerikalıya, mavi kanosuyla oğlu eşlik ediyor.

İlk 24 saatte Florida’da bulunan Key West adasına ulaşmak için köpek balıklarıyla dolu sularda ilerleyen Crowley’nin, beraberinde ayrıca çift kızaklı bir yelkenli de bulunuyor.

“Bu benim için çok şey ifade ediyor.” diyen 3 çocuk babası sporcu, doğuştan görme sinirlerinin düzgün çalışmasını engelleyen optik atrofi rahatsızlığı nedeniyle yalnızca yüzde 7 oranında görebiliyor. Aynı zamanda iki kulağı da çok ağır duyan Crowley, tuzlu havadan etkilenen işitme cihazlarını da bu yolculuk için çıkarmak zorunda kalmış.

1999 yılında ABD’nin Hudson Nehri’nde 125 mil kürek çeken başarılı atlet, 2003 yılında da Manş Denizi’ni (English Channel) geçen ilk görme engelli kişi oldu.

Çocukluk yıllarından beri yapmaması gereken birçok şeyi duyarak büyüyen Crowley, daha sonra engellere rağmen “ne yapabileceğine” odaklanmaya karar vermiş.

Uluslararası Hemingway Yat Kulübü Başkanı Miguel Angel Diaz Escrich, ilk kez birinin boğazı kano ile geçmeye teşebbüs ettiğini söylüyor.

Crowley, bu tehlikeli yolculuğa, engelleri aşmanın önemini göstermek ve uzun zamandır arası açık iki ülke olan ABD ve Küba’yı bir araya getirebilmek amacıyla çıktığını belirtiyor. Amerikalı sporcu, yolcuğa çıkmadan önce Kübalı öğrencilere bağışta bulundu.

Son yıllarda Küba ile Florida arasını yüzerek veya başka yöntemlerle geçmek, Amerikalı atletler arasında popüler oldu. En son Eylül ayında Diana Nyad isimli bir sporcu, köpek balığı kafesi olmadan Küba’dan Florida’ya 3 gün süren yolculuğu tamamlayan ilk kişi olarak tarihe geçti.

CİHAN

Yorumlar