Kontrol IŞİD'e geçti!

Ateşkes görüşmeleri saldırıya dönüştü

Google Haberlere Abone ol
Kontrol IŞİD'e geçti!

KİLİS'in Elbeyli İlçesi'nin karşısındaki, Türkmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı Suriye'nin Çobanbey beldesi şiddetli çatışmaların ardından El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü mensuplarının kontrolüne geçti. Çatışmaların ardından beldede kalanlar Türkiye'ye sığınırken, sınır hattında ise sessizlik oluştu. Çatışmaların durduğu sınır hattında güvenlik güçleri ise önlemlerini en üst seviyede tutuyor.

Kilis'in Elbeyli ilçesine birkaç kilometre uzaklıktaki Arapça adı El Rai olan Çobanbey beldesinde 10 gün önce IŞİD güçleri ile Özgür Suriye Ordusu'na bağlı hareket eden Türkmenler arasında çatışmalar çıktı. Şiddetli çatışmalar ve sıkça meydana gelen patlamalar Türkiye tarafında tedirginliğe yol açarken, sınır hattındaki köylerde yaşayan Türkmenler ise sınırı aşarak Türkiye'ye kaçtı. Geçen haftadan bu yana çatışmalardan kaçan sayıları 5 bine ulaşan Türkmen Kilis, Gaziantep ve Şanlıurfa'daki kamplar ile sınır hattındaki köylerde bulunan yakınlarının yanına yerleşti.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ SALDIRIYA DÖNÜŞTÜ

İddiaya göre, geçen hafta boyu devam eden çatışmaların ardından hafta sonu oluşan sessizliğin sürmesi için dün IŞİD ile ÖSO'ya bağlı hareket edenlerin ateşkes için toplantı yapması kararlaştırıldı. Çobanbey beldesinde Türkmenlerin karargah olarak kullandığı bir binada düzenlenen toplantıya, bölgeden güvenli şekilde çıkmak için güvence istemesi beklenen IŞİD adına katılanlar, Türkmen komutanların bulunduğu sırada bombalı saldırı düzenledi. Saldırıda aralarında bazı Türkmen komutanların da bulunduğu çok sayıda kişi ölürken, bu sırada beldeye sızan IŞİD güçleri de silahlarla çatışma başlattı. İddialara göre saldırıya hazırlıksız yakalanan Türkmenler, zayiat verdikleri çatışmanın ardından ilçenin kontrolünü IŞİD'e bıraktı. 

SİLAHLARIYLA GELDİLER

Çatışmalar sırasında bazı muhalifler silahlarıyla birlikte sınırı aşarak Türkiye'ye geldi. Sınırı aşan bazı muhalif Türkmenlerin yanlarındaki silahları sınır hattındaki karakollara teslim ederek, Elbeyli ilçesinin köylerinde yaşayan yakınlarının yanına gitti. Bu sırada çatışmaların ardından çok sayıda sivil de yaya olarak sınırı geçerek Türkiye'ye sığındı.

SİLAHLAR SUSTU, HALK RAHATLADI

Gece saatlerinde Çobanbey beldesinin kontrolünün IŞİD'e geçmesinin ardından çatışmalar sona erdi. Gece oluşan ve halen süren sessizlik sınır hattında günlerdir çatışmaların tedirginliğini yaşayanları da rahatlattı. Sabah saatlerinden itibaren sessizliğin hakim olduğu sınır hattında güvenlik güçleri önlemlerini ise sürdürüyor. Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan gönderilen takviye birliklerin zırhlı araçlarla sınırın kritik noktalarında görev yaptığı görüldü. Sınır bölgesinde sık sık devriye görevi yapan askeri birlikler, kaçak olarak sınırı aşanları kontrol etti. Bu arada kontrol noktalarından kaçan bazı Suriyeli'lerin ise daha önce telefonla iletişim kurdukları yakınları tarafından sınır hattında karşılandığı ve evlerine götürüldüğü gözlendi.

IŞİD CEZAEVİNİ BOŞALTTI İDDİASI

Yerel kaynaklar, dün geceki çatışmaların ardından beldenin kontrolünü ele geçiren IŞİD militanlarının, daha önce rejim yanlısı olduğu gerekçesiyle ÖSO güçlerince tutuklanan 500 tutukluyu serbest bıraktığını iddia etti. Sınırı aşarak Türkiye'ye gelen bazı Türkmenler de iddiayı doğrulayarak, IŞİD güçlerinin cezaevindeki rejim yanlılarını kendi saflarına dahil olmaları karşılığı serbest bıraktığını ileri sürdü.

TÜRKMENLER: IŞİD BİZİ TUZAĞA DÜŞÜRDÜ

Sınırı aşarak Türkiye'ye gelen Suriyeli Türkmen'lerden Bilal Haydar ile Cuma Ammar, Çobanbey beldesini, IŞİD'in kendilerini tuzağa düşürmesiyle kaybettiklerini ileri sürdü. IŞİD'in ateşkes görüşmesi için yaptığı toplantıyı bombalı saldırı ile sabote ettiğini bu sırada ilçeye sızan militanların da çatışma başlatarak Türkmenlere ağır kayıplar verdirdiğini anlatan Haydar ve Ammar, "IŞİD güçleri bombalı saldırı sonrası bir anda ilçeyi ablukaya aldı ve çatışma başlattı. Kaçmayı başaranlar sınırı aşarak Türkiye'ye geldi" dedi.

Yaya olarak geldiği Türkiye'de ilk olarak silahını sınır karakoluna teslim ettiğini anlatan Bilal Haydar, "Benim gibi mecburen kaçan muhalif arkadaşlarım silahını teslim edip, sınır köylerindeki yakınlarının yanına gitti. Daha önce beldemizde 10 bin kişi vardı ama, son çatışmaların ardından kimse kalmadı. Biz silahlı grup olarak ilçeyi savunuyorduk ancak dün kaybettik" dedi.

Geçen hafta çatışmalar başlayınca ülkesini terk ederek Türkiye'ye gelen Cuma Ammar ise IŞİD güçlerinin beldedeki evleri talan ettiğini ve korku salmak için bazı sivillerin kafalarını kestiğini ileri sürdü. İsminde İslam olan bir örgütün bu şekilde davranmasının doğru olmadığını anlatan Ammar, Suriye'deki tüm örgütleri birbirleri yerine Esad'a karşı savaşmak için birleşmesi gerektiğini kaydetti.

İÇ KESİMLERDE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Çobanbey beldesinin IŞİD'in kontrolüne geçtiği Suriye'nin Halep kentinde ise ordu birlikleri ve IŞİD güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar yer yer devam ediyor. Türkiye sınırına 20 kilometre uzaklıktaki köylerde barınan ÖSO'ya bağlı hareket eden gruplarla, ordu birlikleri veya IŞİD güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğü öğrenilirken, bu çatışmalar sırasında meydana gelen patlamaların ardından oluşan dumanlar Türkiye'den görülüyor.

Yorumlar