KKTC'de halk anayasa değişikliği ve yerel seçimler için sandık başında

KKTC’de halk bugün yerel yöneticileri seçmek ve anayasa değişikliği referandumu için sandık başında.Oy verme işlemi sabah saat 08.00'da başladı. Akşam 18.00'a kadar devam edecek olan oy verme işleminde 175 bin 258 kayıtlı seçmen, ilk kez...

Google Haberlere Abone ol
KKTC'de halk anayasa değişikliği ve yerel seçimler için sandık başında

KKTC’de halk bugün yerel yöneticileri seçmek ve anayasa değişikliği referandumu için sandık başında.

Oy verme işlemi sabah saat 08.00'da başladı. Akşam 18.00'a kadar devam edecek olan oy verme işleminde 175 bin 258 kayıtlı seçmen, ilk kez şeffaf sandıkta oy kullanıyor.

KKTC halkı yerel yöneticilerin yanı sıra Anayasa'nın 21. maddesinde öngörülen değişikliklerin yürürlüğe girip girip girmemesini de oyluyor. Halkın referanduma evet demesi halinde 1985'ten beri yürürlükte olan Anayasa 29 yıl aradan sonra ilk kez değiştirilmiş olacak.

Bugünkü yerel seçimlerinde 5 ilçede 28 belediye başkanlığı ve toplam 272 meclis üyeliği için oy kullanıyor. 28 belediye başkanlığı için 106 aday yarışıyor.

NAMİ: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN ATILAN ADIM ÖNEMLİ BİR ADIMDIR

Yerel seçimler ve anayasa değişikliği için Cihan Haber Ajansı'na açıklama yapan KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, anayasa değişikliğinin son derece önemli bir adım olduğunu söyledi. Anayasa değişikliği KKTC'de uzun yıllardan beri talep edilen ancak bir türlü gerçekleşmeyen bir olgu olduğunu ifade eden Nami, "Bunun geç de olsa gerçekleşmiş olması önemli bir adımdır. Elbette bundan sonra bunu benzer adımlar takip edecektir. Halkın artan değişim talepleri var. Bunu görmezden gelmek olmaz. Buna mutlaka siyasilerin cevap vermesi gerekir. Yerel seçimlerde son derece olgun bir kampanya ortamından sonra bugün gerçekleşiyor. Bu da Kıbrıs Türk halkının demokratik olgunluğunun ne noktada olduğunu bize gösteriyor. Umarım katılım yüksek olur. İyi bir netice çıkar."diye konuştu.

SİBER: BUGÜN İLKLER YAŞANDI

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de Şehit Tuncer İlkokulu’nda oyunu kullanarak seçimlerin hayırlı olması dileğinde bulundu. Siber oyunu, 133 numaralı sandıkta kullanırken, bugün ilklerin yaşanarak, Anayasa referandumuna gidildiğini, şeffaf sandıkların kullanılmaya başlandığını söyledi.

Seçimlerin ayrı bir pozitiflik getirdiğini ve sonucunun merakla beklendiğini ifade eden Siber, Kıbrıslı Türkler’in bugün yine bir demokrasi örneği vereceğinden emin olduğunu da kaydetti. Huzur ve barış içinde, demokratik bir seçim dileğinde bulunan Siber, Kıbrıslı Türkler’e has bu özelliklerin uluslararası alanda da kabul gördüğünü ifade etti.

Öte yandan, bir vatandaşın oy kullanımı esnasında seçimde çalışan görevli personellerin çokluğu nedeniyle isyan etti.

CİHAN

Yorumlar