Kızıldeniz'deki adalara ait 9 belge

Mısır, Kızıldeniz'deki Tiran ve Sanafir adalarının, Suudi Arabistan'a ait olduğunu kanıtlayan 9 belge yayımladı

Google Haberlere Abone ol
Kızıldeniz'deki adalara ait 9 belge

Mısır yönetiminin, Kızıldeniz'deki 2 adadan Suudi Arabistan lehine feragat etmesine tepkiler büyürken, hükümete bağlı Enformasyon ve Karar Destekleme Merkezi konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Merkez açıklamasında, adalar üzerinde kraliyetin hakkı olduğunu gösteren 2 makale, 1 Birleşmiş Milletler (BM) haritası, 1 Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, ABD eski Kahire büyükelçisine ait 1 telgraf ile Mısırlı ve Suudi Arabistanlı yetkililere ait 4 telgraf ve resmi mektuba yer verdi.

Açıklamada, Suudi Arabistan ile Mısır arasında deniz sınırlarının yeniden çizilmesini öngören antlaşmanın, Mısır Deniz Sınırının Çizilmesi Ulusal Komitesi'nin 6 yıl süren araştırmalarının ardından imzalandığı kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tarihi krononoloji adaların Suudi Arabistan'a ait olduğunu kanıtlıyor. 1950 yılında iki ülke arasında yapılan antlaşmayla adalar Mısır yönetimine devredildi. Bunun ardında, İsrail karşısında Arapların askeri konumunu güçlendirme, Mısır'ın Sina ve Akabe Körfezi girişindeki savunma hatlarını takviye etme isteği yatıyordu. Özellikle de İsrailli çeteler, Mart 1949'da Ummu er-Reşraş (Elilat) Limanı'nı işgal etmiş ve bunu müteakip Akabe Körfezi'nde varlık göstermeye başlamıştı."

Enformasyon ve Karar Destekleme Merkezi'nin yayımladığı 9 belge şu şekilde:

1. Suudi Arabistan hanedanının kurucusu Kral Abdulaziz Al Suud'un, Kahire'deki (ismi açıklanmayan) Suudi Arabistanlı bakana gönderdiği telgraf.

2. Mısır Dışişleri ile Suudi Arabistan Dışişleri'nin, 1988 ve 1989 yıllarında "Söz konusu iki adanın Mısır'a devredilmesindeki nedenlerin ortadan kalkmasından sonra Suudi Arabistan'a iadesine" ilişkin yazışmaları.

3. Eski Mısır Dışişleri Bakanı İsmet Abdulmecit'in, dönemin Başbakanı Atıf Sıtkı'ya (1986 -1996) yazdığı resmi mektup.

4. Eski ABD Kahire büyükelçisinin 1950 yılında, dönemin ABD Dışişleri bakanına yazdığı, "Tiran ve Sanafir adalarını, İsrail saldırılarından korumak ve herhangi bir saldırı girişimini püskürtmek amacıyla Suudi Arabistan'la işbirliği içerisinde Mısır'a devredildiğine" dair gizli telgraf.

5. BM Mısır Daimi Temsilcisi'nin, 27 Mayıs 1967'de "Mısır'ın, bu iki ada üzerinde hiç bir zaman hak iddia etmediğini, en fazla bu iki adayı koruma sorumluluğunu üstlendiğini" beyan ettiği konuşma metni.

6. BM'nin esas aldığı 16 Kasım 1973 tarihli harita.

7. İsrail'in Mısır ile Suudi Arabistan ilişkilerinin düzelmesinin ardından adaların Suudi Arabistan'a iade edileceğine dair korkularının" kaleme alındığı, New York Times'ta yayımlanan 19 Ocak 1982 tarihli bir makale.

8. Mısırlı diplomat Muhammed el-Baradai'nin, 1982'de kaleme aldığı "İsrail-Mısır Barış Antlaşması ve Akabe Körfezinde Denizcilik" başlıklı ABD Uluslararası Hukuk Dergisinde yayımlanan makale.

9. İki adanın ülke karasularından çıkarıldığı, Mısır Arap Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölgesi ile karasularının belirlenerek BM'ye tebliğ edilmesini içeren 1990 tarihli ve 27 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi.

Yorumlar