Kızıl Ordu’dan kadınlar günü için Türkçe “Yaylalar” sürprizi

Rusya’da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile muhteşem bir konser düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Kızıl Ordu’dan kadınlar günü için Türkçe “Yaylalar” sürprizi

Rusya’da faaliyet gösteren Türk-Rus Kültür Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile muhteşem bir konser düzenledi. Türk-Rus Kültür Merkezi’ne bağlı “İstanbul” müzik grubu Kızıl Ordu korosuyla birlikte Türkçe “Yaylalar, Yaylalar” türkülerini seslendirdi.

Konserde Kızıl Ordu korosu, Rusya’nın ünlü sanat duayeni, SSCB Halk Sanatçısı İosif Kobzon, ünlü Sovyet ve Rus sinema, tiyatro sanatçısı Vasili Lanovoy, İtalyan sanatçı Federiko Paciotti ve başka Rus sanatçılar sahne aldı.

Türk-Rus Kültür Merkezi’nin bu yılki geleneksel 8 Mart konseri, Rusya Ordusu Korosu’nun ana binasında gerçekleştirildi. 700’den fazla kişinin katıldığı konserde Rus emekli vatandaşlar, öğrenciler ve Moskova’da yaşayan Türk diaspora temsilcileri de aileleriyle birlikte hazır bulundu. Konsere, Rusya parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili Yelena Vtorıgina, Moskova Kent Meclisi (Mosduma) milletvekili İnna Svyatenko, Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdürü Arif Asalıoğlu, Merkez Mütevelli Heyeti Başkanı, Moskova Devlet Üniversitesi Asya-Afrika Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Mihail Meyer, ünlü Rus mimar ve ressam Zurab Tsereteli, Rusya Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) Başkanı Esat Sarı, Rusya İnsan Hakları Partisi eşbaşkanı Mariya Arbatova, RUTİD Yönetim Kurulu üyesi Barış Köseliören ve çok sayıda davetli katıldı.

Konserden önce konuşma yapan Prof.Dr. Meyer, 8 Mart’ın kadınlar için büyük önem taşıdığını vurgulayarak Rus ve Türk kadınlarının bayramını kutladı. Meyer, daha sonra sahneye davet ettiği Duma milletvekili Vtorıgina, Moskova Belediyesi Kamu Organizasyonları Müdürlüğü Başkanı Yardımcısı İrina Korolyova, Kanserli Çocuklara Yardım Vakfı Koordinatörü Yelena Spirina'ya Türk-Rus Kültür Merkezi adından özel plaket ve hediye sundu.

Sahneye çıkan Kobzon kadınların bayramını kutladı ve daha sonra Rus halk şarkılarını seslendirerek katılımcıları güzel sesiyle coşturdu. Kobzon’un Sovyet dönemine ait şarkıları okuması, kadınları çok duygulandırdı.

Daha sonra sahneye çıkan ünlü sinema ve tiyatro sanatçısı Lanovoy, şiirler söyleyerek salonda duygulu anlar yaşattı.

Kızıl Ordu korosu da İkinci Dünya Savaşı yıllarına ait şarkılar başta olmak üzere çok sayıda savaş şarkıları ile salonu coşturdu. Koroya ait gençlerden oluşan sanatçılar, Sovyet askeri üniformalarıyla hareketli danslar yaptı.

KIZIL ORDU’DAN TÜRKÇE “YAYLALAR”

En son sahneye çıkan Türk-Rus Kültür Merkezi’ne bağlı “İstanbul” müzik grubu Kızıl Ordu korosuyla birlikte ve ses sanatçısı Yuliya Panova’nın eşliğinde Türkçe “Yaylalar, Yaylalar”, “Çanakkale” halk türkülerini seslendirdi. Rus korosu sanatçılarının koroyla “Yaylalar! Yaylalar”ı seslendirmesi ve sahneye çıkan koronun küçük yaşlı solisti Valeriya Kurnuşkina’nın Türkçe şarkı söylemesi Türk ve Rus kadınlar tarafından dakikalarca alkışlandı.

BU ETKİNLİKLER İKİ ÜLKE HALKI ARASINDA KAYNAŞMAYI SAĞLIYOR

Cihan Haber Ajansı’na özel konuşan Türk-Rus Kültür Merkezi Başkanı Arif Asalıoğlu, “Merkezimiz Rusya ve Türkiye arasında çeşitli etkinler yapıyor. İki ülke kültürüyle ilgili çeşitli programlara imza attık. Hem Rusya’da hem de Türkiye’de. Ünlü Rusları Türkiye’ye, ünlü Türkleri de Rusya’ya tanıtıyoruz. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle iki ülke kadınlarını bir araya getirerek kaynaşma ortamını sağlamaya çalıştık. Her yıl geleneksel hale getirdik bu bayramı. Bu üçüncüsü. Hepsinde de salonlar tıklım tıklım dolu oluyor. Programdan sonra adresimize çok sayıda teşekkür dolu mesajlar alıyoruz. Bu bizi mutlu kılıyor: Demek ki kaynaşmayı sağlamayı başarıyoruz.” diye duygularını anlattı. CİHAN

Yorumlar