Kırım’ın Rusya ile birleşme kararına yüzde 80 destek bekleniyor

Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamento başkanı Vladimir Konstantinov, 16 Mart’ta yapılacak referandumda Rusya ile birleşme kararına yüzde 80 civarında destek çıkmasını beklediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kırım’ın Rusya ile birleşme kararına yüzde 80 destek bekleniyor

Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamento başkanı Vladimir Konstantinov, 16 Mart’ta yapılacak referandumda Rusya ile birleşme kararına yüzde 80 civarında destek çıkmasını beklediklerini söyledi.

Interfax’ın haberine göre basına değerlendirmede bulunan Konstantinov, “Kırım halkının yüzde 80’i Rusya’nın bir parçası olmak istiyor. Bu dün yapılan bir çalışmanın sonuçları. Referanduma katılım ise çok yüksek oranda bekleniyor.” dedi.

Kırım yönetiminin referandum günü tüm kontrolü elinde bulunduracağını ve herhangi bir provokasyona izin vermeyeceğini kaydeden Konstantinov, “Provokasyon olmayacak. Bunu planlayanlar için ümit yok.” eleştirisi getirdi.

Kırım yönetimi 2 milyon doları bulması beklenen referandum harcamalarını yerel bütçeden karşılayacak.

Bölgede yaşayan halkların tüm haklarına saygılı bir yönetim olacaklarını savunan Kırımlı yetkili, Rusça, Ukraynaca ve Tatarcanın gelişimi için çalışacaklarını kaydetti.

Kiev yönetiminin referandum sonuçlarını tanımaması ile ilgili soruya cevap veren Konstantinov, “Biz buna saygı duyuyoruz. Çünkü biz de onları tanımıyoruz. Hiç kimse bu Kiev yönetimi altında yaşamak istemiyor.” eleştirisi getirdi.

TATARLARA ÖNEMLİ POZİSYON TAAHHÜDÜ

Ria Novosti’ye değerlendirmede bulunan Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Sergey Aksyonov, birkaç ay içinde Rusya yasalarına uygun bir idari yapının kurulabileceğini belirtti. Kırım kısa sürede Rus para birimi rubleyi de kullanmaya başlayacak.

2 milyon civarında nüfusun yaşandığı Cumhuriyetin yüzde 60’ını Ruslar oluşturuyor. Kırım Tatarlarının oranı ise yüzde 15 civarında. Tatarların Kiev yönetimini desteklediklerini hatırlatan Kırım Başbakanı, Kırım’da kurulacak yeni hükümette Tatarlara önemli siyasi pozisyonların verileceği taahhüdünde bulundu.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’nın ise Kırım’ın Rusya ile birleşme kararını 21 Mart’taki oturumda ele alması planlanıyor.

YANUKOVİÇ YARIN BASIN TOPLANTISI DÜZENLEYECEK

Bu arada Ukrayna devrik lideri Viktor Yanukoviç’in Rostov’da yarın bir basın toplantısı daha düzenleyeceği belirtildi. Yanukoviç bölgeye gelmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında Kiev yönetimini meşru olarak kabul etmediklerini açıklamış, kendisinin mücadeleye devam edeceğini açıklamıştı. Kiev yönetimini meşru görmeyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Yanukoviç’in Kiev’e dönerek yeniden iş başına gelmesinin imkansız olduğunu belirtmişti.

İKİ MUHTEMEL SENARYO

Batılı liderlerle telefon görüşmesi yapan Putin, Kırım yönetiminin geleceği ile ilgili yapacağı referandum sonuçlarına saygılı olunmasını istiyor. Kiev’de Rusya’nın da razı olacağı bir yönetimin iktidara gelmemesi durumunda Moskova, Kırım’ın talebine olumlu cevap verecek.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının ardından yaşanacak gelişmeler ise yeni bir çatışmayı tetikleyebilir. Kiev’den yola çıktığı iddia edilen silahlı gruplar Kırım’a girmek isterse, Putin yurt dışına asker gönderme yetkisini kullanır. Bu durumda ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin bölgeye müdahale girişimleri gündeme gelebilir. Ancak kimsenin Kırım’da Rusya ile savaşa girmeye niyetli olmadığı belirtiliyor. Sonuçta iki alternatif kalıyor: Kiev’in NATO üyeliğinden vaz geçmek. Ya da Ukrayna’nın bölünmesine razı olmak. CİHAN

Yorumlar