Kırım’daki Ahıska Türkleri: Türkiye bizi hiç desteklemedi

Ukrayna’da ayrılarak Rusya Federasyonu’na bağlanan Kırım Cumhuriyeti’nden yaşayan, Ahıska Türkleri, Türkiye’den destek bekliyor.

Google Haberlere Abone ol
Kırım’daki Ahıska Türkleri: Türkiye bizi hiç desteklemedi

Ukrayna’da ayrılarak Rusya Federasyonu’na bağlanan Kırım Cumhuriyeti’nden yaşayan, Ahıska Türkleri, Türkiye’den destek bekliyor.

Ukrayna Ahıska (Meshet) Türkleri Vatan Cemiyeti Kırım Başkanı Nurettin Nezir, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada Ahıska Türklerinin endişelerini beklentilerini dile getirdi.

Cihan’a konuşan Nurettin Nezir; “Milletimizden bizleri (telefonla) arayanlar çok oluyor. ‘Ne olacak, ne olacak?’ sıradan millet bunlar. Bir de yorgun millet. ‘Ne olacağız? Halimiz ne olacak? Savaş mı olacak? Ne yapalım?’ Bizi arayıp soruyorlar. Biz de diyoruz ki ne yapacağız herkes nasılsa biz de öyle. (Kırım’daki süreçte) Bugünü güne kadar elbet kimse kimsenin burnu kanamadı. Yani böyle durumlarda biz dua ediyoruz. Allah’tan hayırlısını istiyoruz ve hayırlısını da bekliyoruz. Tek (dileğimiz) savaş olmasın. Millet ayaklar altında kalıp gitmesin. Yani savaşı kimse istemez ne Rusya, ne Ukrayna ne de Kırım tarafı. Kimse savaşı istemiyor zaten. Millete biraz teselli veriyoruz, rahat olun, ruhtan düşmeyin. İnşallah her şey iyi olur diyoruz.” dedi.

HEP KENDİ KENDİMİZLE KALIYORUZ
Kendilerini terk edilmiş hissettiklerini ifade eden Nurettin Nezir, Kırım’daki Ahıska Türklerinin duygularını şu şekilde anlattı: “Millet diyor ki, Türkiye babamız öz ve öz evlatlarını ara sıra arayıp bir sorsa. O ülkede falanca yaşıyor, bu ülkede filanca yaşıyor, Gagauz yaşıyor, o yaşıyor bu yaşıyor… Her hangi toplumların adını sayıyor. ‘Biz onların yanındayız’ diye söylüyor. Diyorlar ki (halkımız) ben de onu söylüyorum mesela; ‘Ahıskalılar var orada bizim öz ve öz evlatlarımızdır. Bizim evlatlarımızdır bunlar. Bunlara da sahip çıkın. Onlar yorgun zaten sürgünden, sürgüne dolaşıp gezen millet. Bunlara da sahip çıkın’ diye altını böyle çizip de bizim de adımızı söylerse o rahatlatır insanları. Bunun olmaması insanları çok üzüyor.”

Bütün gayretleriyle milli değerlerini, dillerini, dinlerini yaşamaya çalıştıklarını anlatan Nurettin Nezir, Türkiye tarafından yapılan bir şey olmadığını kendi başlarına kaldıklarını ifade etti.

Nezir; “Yine kendi kendimizle kalıyoruz anlıyor musunuz? Kendi elimizden ne gelirse o. Dışarıdan mesela, Türkiye’den bize destek istedik ama olmadı. Hiç olmadı. Ben de bunu anlamıyorum. Nedir sebebi? Azınlık milletler biraz sıkıntıya düşe hepsi babasından destek istiyor mesela. O ülkede az mı çok mu bir şeyler yapmak istiyor. Yaşadığımız ülke burası ama bizim asıl damarımız nereden çıkmış? Biz neredeniz? Damarımız nereye gidiyor? İnsan umuyor yani.” diye konuştu.

BAL BAL DEMEYLE AĞIZ TATLANMAZ
Çok söylem olduğunu ancak eyleme dönüşmediğinin ifade eden Nezir; “Bal bal demeyle ağız tatlanmıyor. Kimi zaman da böyle milletin ağzına bir balı tattırsalar. Nasıl diyeyim, babamız bizden bir haber alıp da, ‘bu milletin hali acaba ne oldu’ diye bir sorarsa çok iyi olur.” şeklinde konuştu.

Türk milleti olarak ayakta kalabilmek için tüm güçleriyle çalıştıklarını dile getiren Nezir şunları söyledi: “Faydalı insan öz vatanına da hangi ülkede yaşıyorsa neredeyse faydalı olur, çalışkan insandan zarar gelmez. Bizim milletimiz çalışkan insandır. Yaşadığımız ülkenin siyasetine çok karışmayız. Çünkü biz nerede yaşasak azınlığız. Azınlığı teşkil ettik her zaman. Ama az olmamıza rağmen bizi bilen diyor ki; ‘bunlar gerçekten, dinini, milli değerlerini tam tamına yaşayıp gelen bir toplumdur, bunlardan hiçbir zaman zarar gelmez’ diyor her zaman. Ben bunu gururlanarak söylüyorum ki bu zamana kadar şanımıza hiç leke sürmedik. Umarız ki bundan sonra da öyle olur ve yaşadığımız ülkelerde başımız dik gezeriz. Türkiye, bizim vatanımız olan Türkiye, bize her zaman sahip çıkar. Yaşadığımız ülkelerde bizi unutmaz. Bizi de millet olarak toplum olarak evlatları olarak görür. Başka milletlerin adını andığında bizim de adımı çeker der ki ‘bunlar bizim öz evlatlarımızdır’ der sahip çıkar ve inşallah bakacağız ileride nasıl olacak.”

Kırım’da bulunan yaklaşık 220 Ahıska Türkü aile, 16 Mart’ta yapılan reformda, diledikleri gibi oylarını kullanmıştı. Ahıska Türkleri, Kırım’daki referandumu Kırım Tatarlarının aksine boykot etmemişti. CİHAN

Yorumlar