Kırım’da tansiyon yükseldi, Rusya ve Ukrayna yanlısı milisler çatıştı

Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne askeri birliklerini göndermesinin ardından, Kiev yönetiminin de bölgeye silahlı milis grupların gönderildiği ve sıcak çatışmaların yaşandığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol
Kırım’da tansiyon yükseldi, Rusya ve Ukrayna yanlısı milisler çatıştı

Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne askeri birliklerini göndermesinin ardından, Kiev yönetiminin de bölgeye silahlı milis grupların gönderildiği ve sıcak çatışmaların yaşandığı iddia edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kimliği belirlenemeyen silahlı grupların, Kırım İçişleri Bakanlığı’nı gece saatlerinde ele geçirmeye çalıştığı, provokasyon olarak görülen eylem sonucunda yaralananların olduğu belirtildi. Bakanlık açıklamasında binayı koruyan yerel birliklerin saldırıyı önlediği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında Kiev’de bir kısım siyasi makamların durumu istikrarsızlaştırma çabasında olduğu uyarısı yaptı ve sükunet çağrısında bulundu.

Diğer taraftan Rusya’nın Karadeniz Filosu ile Kırım Özerk Yönetimi arasında bölgede bulunan Karadeniz Filosu’na ait tesisleri birlikte korumak için anlaşma imzaladığı belirtildi.

Uluslar arası basında yer alan iddialara göre Rusya bölgede bulunan askeri üslerine 6 bin civarında asker gönderdi. Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Sergey Aksyonov’un güvenlik talebi ile üslerinden hareket eden Rus askeri birliklerinin kamu binaları ve hava limanlarında kontrolü sağladığı, şehir içinde stratejik noktalarda denetim yapmaya başladığı belirtiliyor.

Aksyonov açıklamasında, “İnsanların yaşamı ve güvenliğini sağlama sorumluluğum çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde barış ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunmasını istedim.” dedi. Rusya Birlik Partisi lideri olan Aksyonov, yerel güvenlik güçlerin Kiev’le bağlarını keserek kendi komutası altına aldığını da ilan etti.

Ukrayna yönetimi Moskova’yı bölgede çatışmaları provoke etmekle suçlarken, ABD Başkanı Barack Obama dahil dünya liderleri Rusya’nın Kırım’daki askeri varlığı konusunda derin endişelerini dile getiriyor.

Ukrayna Geçici Başbakanı Arseni Yatsenyuk, Rusya’dan ordularını üslerine çekmesini istedi, ortaya çıkacak herhangi bir sıcak çatışmada sorumluluğun Rusya yönetimine ait olacağı uyarısında bulundu.

Rusya, Ukrayna ile 1997’de imzalanan anlaşma çerçevesinde Kırım Özerk Bölgesi’nde istikrarın sağlanmasına katkı sağlama hakkı olduğunu savunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kiev’de gerçekleşen devrimin ardından henüz kamuoyu ile düşüncelerini paylaşmış değil.

Kırım’da yaşayan nüfusun yaklaşık yüzde 60’ı kendini etnik Rus olarak tanımlıyor. Rusya karşıtı gruplar ve Kırım Tatarları ise Kiev’de göreve gelen yeni yönetimi savunuyor. Parlamento dışında önceki gün yaşanan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetmişti. CİHAN

Yorumlar