Kırım’da parlamento ve başbakanlık binaları ele geçirildi

Ukrayna’ya bağlı Kırım özerk cumhuriyetinde parlamento ve başbakanlık binaları silahlı gruplarca ele geçirildi.

Google Haberlere Abone ol
Kırım’da parlamento ve başbakanlık binaları ele geçirildi

Ukrayna’ya bağlı Kırım özerk cumhuriyetinde parlamento ve başbakanlık binaları silahlı gruplarca ele geçirildi. Yaklaşık 60 kişinin maskeli ve otomatik silahlarla binalara girdiği belirtiliyor. Binalara giren grubun Rusya yanlısı milis gruplar olduğu iddia ediliyor.

Kırım parlamento sözcüsü Interfax’a verdiği bilgide tanımadıkları silahlı insanların binanın içine girdiğini ve güvenlik görevlilerinin binadan ayrılmasını istediklerini söyledi. Parlamento çalışan tüm insanların mesaisi iptal edildi.

Kırım parlamento binasının etrafında çok kalabalık bir güvenlik grubu olduğu belirtiliyor. Görevliler vatandaşların binanın içine girmesine izin vermiyor.

Sivastopol Rus Toplumu Başkanı Tatyana Yermakova yerel basına yaptığı açıklamada Kırım’da iktidarı Rusya yanlısı milis grupların ele geçirdiğini söyledi. Binalara Rusya bayrağı çekildi.

2 ÖLÜ VAR

Ukrayna parlamento üyesi ve Kırım Tatarları Meclisi eski başkanı Mustafa Cemilev Simferopol’da çıkan olaylarda iki kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Cemilev açıklamasında, “Yaralı yok. İki kişi hayatını kaybetti. Yaşlı bir kişi kalp krizi sonucu, bir diğeri de ezilerek öldü.” dedi. Kırım Sağlık Bakanlığı ise 11 kişinin yaralandığını kaydetti. Farklı kaynaklar ise ölü sayısının 4’e çıktığını iddia ediyor.

RUS TATARLARINDAN BARIŞ ÇAĞRISI

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti, Kırım Tatarlarına çağrıda bulunarak etnik Ruslarla barış içinde yaşamalarını talep etti.

Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov ise Rusya’da barış içinde yaşadıklarını Kırım’da bulunan Rus vatandaşlarının haklarını korumaya hazır olduklarını söyledi. Ukrayana’da yaşanan son gelişmeleri darbe olarak nitelendiren Kadirov, 10 bin kişinin 50 milyonluk Ukrayna’nın geleceğine karar verme hakkı olmadığını belirtti.

Batının Ukrayna’da yaşananlarla ilgili yanlış bir yaklaşım içinde olduğunu savunan Kadirov, “Rusya güçlü bir ülke. Ben Rusya yönetiminin doğru adımlarına atacağına inanıyorum. Biz kendi halkımızı korumak zorundayız. Orada çok sayıda Çeçen, Rus, Tatar ve Kozaklar yaşıyor. Nerede olduklarına bakmaksızın halklarımızı korumalıyız.” değerlendirmesinde bulundu. CİHAN

Yorumlar