Kırım’da bulunan Ukrayna askerleri kışlayı terk ediyor

Ukrayna’dan ayrılarak Rusya Federasyonu’na bağlanan Kırım Cumhuriyeti’nde bulunan Ukrayna askerlerinin büyük kısmı Kırım’ı terk etti.

Google Haberlere Abone ol
Kırım’da bulunan Ukrayna askerleri kışlayı terk ediyor

Ukrayna’dan ayrılarak Rusya Federasyonu’na bağlanan Kırım Cumhuriyeti’nde bulunan Ukrayna askerlerinin büyük kısmı Kırım’ı terk etti.
Kırım’ın başkenti Simferopol’de (Akmescit) bulunan askeri birliklerdeki Ukrayna askerlerinin neredeyse tamamının, Rus ordusuna dâhil olduğu bildirildi. Rus ordusuna girmek istemeyen askerler ise kışlayı terk ediyor.

Kışla çevresinde eli silahlı Rus milislerin nöbeti devam ediyor. Bütün kışla kapılarında zırhlı araçlar ve ağır silahlı kişiler bekliyor.

SOKAKTAKİ İNSANLARIN MORALİ YERİNDE
Kışla kapısında Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan emekli asker Yuriy; “Ukrayna’da nasıl yaşıyorsak yeni Rusya’da da aynı şekilde yaşıyoruz. Hiçbir şey değişmedi. Kayda değer bir değişiklik yok. Yarın ne olacağı belirsiz, ama bugün pratikte hiçbir şey değişmedi. En önemlisi sokaktaki insanların morali yerinde sonuçta Rusya’da istikrar var, büyük bir devlet. Simferopol’de konuştuğum Kırımlılar insanlar içinde yaşadığımız durumu normal karşıladı. Zaten bir zamanlar önce Sovyetleri birliği dağılmadan önce de böyle yaşıyorduk. Tabii ki bilmiyoruz, Ukrayna ile sınır, gümrük, ticaret nasıl olacak bunları bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

ASKERLERİN MORALİ BOZUK
Simferopol’deki kışlaların tamamında Ukrayna’ya dönmek isteyen asker kalmadı. Simferopol yakınlarındaki, Perevalne şehrindeki kışlada ise Ukraynalı askerler ise kışladan ayrılıyor. Kışla kapılarında çok sayıda taksici çıkan askerleri götürmek için sıra bekliyor.

Çantalarını alıp kışladan ayrılan bir asker yaptığı açıklamada morallerinin bozuk olduğunu ve Ukrayna’nın kendilerine sadece bekleyin dediğini ve sahip çıkmadığını söyledi.

Ne yapacaklarını ve Ukrayna topraklarına nasıl ulaşacaklarını bilmediğini söyleyen Andrey isimli asker; “Evimize dönüyoruz. Aile büyüklerimizle konuştuk ‘eve gelin’ dediler. Biz de gidiyoruz. Paramız var. Çıkmadan önce yol harcırahlarımızı grivna (Ukrayna parası) olarak verdiler.” dedi.

Kışla önünden kalkan dolmuşlarla kimisi ise taksilerle askerlik yaptıkları şehirden ayrılıyor. Kırım topraklarında dünyaya gelen Ukraynalı bir asker ise “Kırım’dan başka gidecek bir yerim yok, ben kışlada kalacağım.” diye konuştu.

Kışladan çıkan askerler kendilerini güvenli bir şekilde başka bir birlik ya da Ukrayna topraklarına götürülmemesinde şikâyetçi oldu.

Askerler Rus ve Ukrayna yanlısı askerler arasında kışlada kavga yaşanmadığını vurguladı.

Kırım’da bulunan 147 askeri birliğin tamamına Rusya bayrağı çekildi, bazı birliklerde ise halen Ukrayna bayrağının da dalgalandığı görülüyor. CİHAN

Yorumlar