Kırım, Rusya’ya bağlanmaya yüzde 93 'evet' dedi

Rossiya 24 televizyonu Kırım’da gerçekleşen referandumda sandık başı anket sonuçlarına göre halkın yüzde 93’ünün Rusya’ya katılmaya 'evet' dediklerini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Kırım, Rusya’ya bağlanmaya yüzde 93 'evet' dedi

Rossiya 24 televizyonu Kırım’da gerçekleşen referandumda sandık başı anket sonuçlarına göre halkın yüzde 93’ünün Rusya’ya katılmaya 'evet' dediklerini belirtti. Rus haber ajanslarına göre referanduma katılım ise yüzde 80’nin üzerinde.

Ankete katılanların yüzde 7’si ise Ukrayna ile bağımlı olarak kalınmasını ve 1992 Anayasası’na dönülmesini istedi. Anketler Kırım’da 150 ve Sivastopol’da da 50 ayrı seçim merkezinde 59 bin seçmenle görüşülerek yapıldı.

Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov’a göre referanduma katılım yüzde 85. Kırım’da gözlemci olarak görev yapan Birleşik Rusya Partisi üyesi Frants Klintseviç, Ria Novosti’ye yaptığı değerlendirmede Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile ilgili konunun mümkün olan en kısa sürede Rusya Parlamentosu'nda ele alınacağını belirtti. Klintseviç’e göre yasal süreç Mart ayı sonuna kadar tamamlanabilir.

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma ve üst kanadı Federasyon Konseyi’nin onaylaması ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzalanmasının ardından Rusya’ya dahil olmak isteyen ülke ile Rusya arasında anlaşma imzalanması gerekiyor. Anlaşma yeni bölgenin isminin ve statüsünün ne olacağını belirleyecek ve Rusya vatandaşlığı konularını düzenleyecek.

Ekonomik, mali, siyasi ve hukuk sistemi açısından ise Rusya ile uyumlu hale gelmek için bir takvim belirlenecek. Bu arada Rusya Anayasa Mahkemesi de sürecin Rusya Anayasası’na uygun olup olmadığını denetleyecek. CİHAN

Yorumlar