Kırım parlamentosu Rusya ile birleşme kararı aldı

Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosu Rusya ile birleşme kararı aldı. Kararın hemen uygulamaya geçtiği, Rusya Federasyonu bölge haklarından yararlanmak için Rusya makamları ile gerekli başvuruların yapılmaya başladığı kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol
Kırım parlamentosu Rusya ile birleşme kararı aldı

Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosu Rusya ile birleşme kararı aldı. Kararın hemen uygulamaya geçtiği, Rusya Federasyonu bölge haklarından yararlanmak için Rusya makamları ile gerekli başvuruların yapılmaya başladığı kaydedildi. Rusya Federasyon Konseyi Anayasa Komisyonu Başkanı Anatoli Liskov yaptığı değerlendirmede, Kırım’ın Rusya’ya katılma kararını 16 Mart’ta özerk cumhuriyette yapılması planlanan referandum sonrası ele alacaklarını söyledi.

Liskov, “Eğer halkın büyük çoğunluğu Rusya’ya katılım yönünde oy kullanırsa, bu konu 3-5 gün sonra çözülebilir…” dedi. Kırım’ın Ukrayna içinde özel bir statüsü olduğunu hatırlatan Liskov, “İnsanlar yöneticilerini yasal yollarla seçiyor. Bugün de bu tek meşru otorite. Kiev yönetimi devrimle yasal olmayan bir şekilde iş başına geldi. Referandum sonunda çıkacak kararın meşru olduğu savunan Rus yetkili, bunu uluslar arası toplumun tanımaması için herhangi bir gerekçe olmadığını savundu.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Başbakan Birinci Yardımcısı Rustem Temirgaliyev, Rusya Federasyonu’na katılma kararı aldıklarını doğruladı. Parlamento binası önünde toplanan kalabalığa kararın açıklanmasının ardından “Rusya, Rusya!” sloganları atıldı. Interfax’ın bölgeden bildirdiğine göre, iki karar alındı. Bunlardan ilki Rusya Federasyonu’na bağlanma kararı, ikincisi de referandumun 16 Mart’a alınması. Referandumda halka “Kırım’ın Rusya Federasyonu’na katılmasını destekliyor musunuz?” sorusu yöneltilecek.

Temirgaliyev, Parlamentoda kararın alınmasının ardından yürürlüğe girdiğini de açıkladı. Kırım Başbakan Yardımcısına göre halen Ukrayna ile Kırım arasında nasıl bir ilişki varsa, referandum sonrasında da Rusya Federasyonu ile de benzer bir ilişki kurulacak. Kırım Özerk Cumhuriyeti Rusya’nın bir parçası olacak. Rusya’nın kabul etmesi durumunda Kırım para birimi olarak da ruble alanına geçecek.

Kremlin Basın danışmanı Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kırım Özerk Cumhuriyeti parlamentosunun aldığı karardan bilgisi olduğunu belirtti.

Referandum için hazırlanan pusulalar Rusça, Ukraynaca ve Tatarca olarak hazırlanacak.
CİHAN

Yorumlar