Kırım krizi Almanya'yı endişelendirdi

Rusya’nın Ukrayna’daki siyasi kriz ve belirsizlikten de yararlanarak Kırım’da kontrolü ele geçirmesi karşısında Batı’da yaptırım arayışları sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Kırım krizi Almanya'yı endişelendirdi

Rusya’nın Ukrayna’daki siyasi kriz ve belirsizlikten de yararlanarak Kırım’da kontrolü ele geçirmesi karşısında Batı’da yaptırım arayışları sürüyor. Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel Moskova’ya giderken Alman ekonomi çevreleri ise alınacak yaptırımların ekonomik olmamasını istedi.

Almanya Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel Rusya’nın başkenti Moskova’ya gitti. Moskova’da Rus hükümet çevreleri ile görüşecek olan Başbakan Yardımcısı Gabriel’in gündeminde Kırım krizinde gerginliğin azaltılması bulunuyor. Gabriel Alman ekonomisinin duyduğu endişeleri de dile getirecek. Moskova’ya giden uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Gabriel, “Bir temas grubuna ihtiyacımız var. Kırım’daki sorunu kontrol edilebilir düzeyde tutmalıyız ve daha kötüye gitmemesi için de gerekli önlemleri almalıyız.” diye konuştu.

Diğer Batı ülkelerinde de olduğu gibi Almanya’da da Kırım’ı ele geçiren Rusya’ya karşı atılması gereken adımlar konusu tartışılırken Alman ekonomi çevreleri ise Rusya’ya karşı ekonomik yaptırım veya boykot kararı alınmasını istemiyor. Alman ekonomisinin Doğu Komisyonu Başkanı Rainer Lindner Rusya ile Batı arasında ekonomik boykot konusunda karşılıklı olarak gerginliği artırma yoluna gidilmemesi için uyarılarda bulundu.

Avrupa Birliği’nin Rusya’yı cezalandırmak amacıyla Rusya’ya karşı ekonomik tedbirler alması durumunda Rusya’nın bunu cevapsız bırakmayacağını söyleyen Lindner en kötü ihtimalde Rusya’daki Alman şirketlerinin mal varlığına el konma tehlikesinin bulunduğunu söyledi. Bunun Alman şirketleri için çok kötü sonuçlar doğuracağını ve kesinlikle önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Lindner, “Eğer Avrupa yaptırım istiyorsa ekonomik yaptırımlar yanlış yoldur.” dedi.

Bu arada Almanya Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlenen başlayan paralimpik oyunlarına hükümet temsilcisi göndermeyecek. Alman hükümet çevrelerinden yapılan açıklamalarda Soçi’de güvenliğin sağlandığı, ancak Rusya’nın Kırım ile ilgili tavrını protesto amaçlı olarak böyle bir karar alındığı kaydedildi.

Federal hükümetin özürlüler sorumlusu Verena Bentele, “Bu kararımız Rusya için açık siyasi bir mesajdır.” açıklamasını yaptı. Öte yandan Avrupa Birliği ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri’nde de Rusya’ya karşı alınacak önlemler tartışılıyor. Tartışılan konuların arasında Rusya’ya karşı vize, finans ve ticaret konularında yaptırım uygulanması olduğu gibi Rusya’nın gelişmiş ülkeler toplantısı olan G8’den çıkarılması da tartışılıyor.

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri’nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Rusya’nın Kırım ile ilgili hareket tarzına Hitler’e benzetmesi dikkat çekti. Clinton kendisinin Rusya Devlet Başkanı Putin’i Hitler’e benzetmediğini, ancak bazı şeylerin tarihte yaşananlara benzediğini söyledi. Baltık ülkelerinde de benzer ifadeler dile getirilmeye başlandı. CİHAN

Yorumlar