“Kırım Cumhuriyeti” dünyaya tanınma çağrısı yaptı

Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ve 16 Mart’ta yapılan referandumla da Rusya ile birleşme kararı alan “Kırım Cumhuriyeti” Birleşmiş Milletler ve tüm ülkelere tanınma çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol
“Kırım Cumhuriyeti” dünyaya tanınma çağrısı yaptı

Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ve 16 Mart’ta yapılan referandumla da Rusya ile birleşme kararı alan “Kırım Cumhuriyeti” Birleşmiş Milletler ve tüm ülkelere tanınma çağrısı yaptı. Bağımsızlık ve tanınma çağrısı 85 vekilin katıldığı Kırım Parlamentosu’nun oturumunda oy birliği ile kabul edildi.

Kabul edilen kararda Kırım Cumhuriyeti’nin BM ve diğer ülkelerle eşit, barışçıl ve iyi komşuluk ilkeleri çerçevesinde siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliği kurmaya hazır olduğu belirtildi.

Ancak bağımsızlık kararının Rusya ile birleşme için hukuki bir süreç olduğu, Moskova’nın dışında diğer ülkelerden bu yönde hızlı bir adım atılması beklenmiyor.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin, Kırım Cumhuriyeti’nin devletler arası ilişkiler çerçevesinde tanınacağını belirtti. Duma bunun bir parçası olarak Kırım’la birleşmek için hızlı ve dikkatli adımlar atacak.

Kırım parlamentosunun aldığı bir diğer karara göre ise Kırım Cumhuriyeti’nin resmi para birimi Rus rublesi olacak, Ukrayna para birimi Grivna 1 Ocak 2016’ya kadar geçerli olacak.
CİHAN

Yorumlar