Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki buzlar eriyor

Tacikistan ile Kırgızistan sınırında geçtiğimiz ocak ayında güvenlik görevlileri arasında çıkan çatışmadan dolayı gerilen ilişkiler, normale dönüyor. İki ülke başbakan yardımcıları arasındaki görüşmeler olumlu sonuçlandı. Tacik...

Google Haberlere Abone ol
Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki buzlar eriyor

Tacikistan ile Kırgızistan sınırında geçtiğimiz ocak ayında güvenlik görevlileri arasında çıkan çatışmadan dolayı gerilen ilişkiler, normale dönüyor. İki ülke başbakan yardımcıları arasındaki görüşmeler olumlu sonuçlandı. Tacik basınında yer alan habere göre, Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Abdurrahman Mamataliyev ve Tacikistan Başbakan Yardımcısı Muradali Alimardon başkanlığındaki heyetler arası toplantıda, iki ülke arasında sınır belirleme çalışmaları ele alındı.

İki ülkeyi karşı karşıya getiren yol yapım çalışmalarıyla ilgili ilerleme kaydedilen toplantıda tarafların, sınır bölgesindeki Kok-Taş - Ak-Say - Tamdık - Kişemiş yol kavşağı ile İsfana-Voruh karayolu inşaatına 10 Temmuz'da yeniden başlanması konusunda anlaşma sağlandığı ifade edildi.

Mamataliyev ve Alimardon, sınır bölgelerde yol, kavşak ve köprü inşaatların güvenli ortamda yapılabilmesi için her iki tarafın da gerekli tedbirleri alması konusunda uzlaştı. Çalışma grupları, Kırgızistan-Tacikistan devlet sınırı hakkında anlaşma taslağını görüşmek için ilerleyen günlerde bir araya gelecek.

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki 970 kilometrelik sınırın 503 kilometrelik kısmı resmi olarak belirlendi. İki ülke arasında 2012'de başlayan sınır belirleme çalışmalarında şimdiye kadar sadece 47 kilometre üzerinde uzlaşma sağlandı.

Tacikistan'ın Sogd ve Kırgızistan'ın Batken eyaletlerinin ortak sınırlarının bulunduğu bölgede sulama, hayvan otlatma, ortak yol kullanımı, kaçak mazot ve sınırdan izinsiz geçişler gibi nedenlerle sık sık gerginlik yaşanıyor. CİHAN

Yorumlar