Kırcali'deki eski medresenin iadesi davası ertelendi

Bulgaristan'ın Kırcali şehrinde eski medrese binasının Başmüftülüğe iadesi davası 8 Nisan'a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol
Kırcali'deki eski medresenin iadesi davası ertelendi

Bulgaristan'ın Kırcali şehrinde eski medrese binasının Başmüftülüğe iadesi davası 8 Nisan'a ertelendi. Mahkeme, binanın inşasından sonra yapılan onarım ve değişikliklerin tespit edilmesi için uzman ekip görevlendirdi. Şu anda tarih müzesi olarak faaliyet gösteren bina devlet mülkü olarak kayıtlarda yer alıyor.

Kırcali'deki dava görülürken, 14 Şubat'ta Filibe'de camiye saldırıya benzer istenmeyen olaylar yaşanmaması için polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Birkaç şehirden gelen protestocular, binanın iadesine karşı gösteri yapsa da olay çıkmadı.

Başmüftülük avukatları, binanın kurban derilerinden toplanan paralarla yapıldığını ve dolayısıyla Müslümanlara ait olduğunu savunuyor. Kırcali Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Hristiyan ve Yahudilerin mülkleri nasıl iade edildiyse Müslümanların eserlerinin iade edilmesi için mahkemeye başvurduklarını kaydetti.

Kırcali Valisi Biser Nikolov ise herkesin sesini duyurmasının doğal hak olduğunu, fakat bu şekilde yapılan protestoların mahkemeye bir baskı teşkil ettiğini ve adalet sisteminin bağımsızlığını tehdit ettiğini belirtti.

1920'li yıllarda yapılan binanın daha sonra komünizm döneminde gasp edildiğini iddia eden Başmüftülük, şimdi bin 200 metre kare olan binanın iadesini talep ediyor. Başmüftülük, ülke genelinde 29 mülkü geri almak için 26 dava açtı. CİHAN

Yorumlar