Kimse Yok Mu, suçlamaları Somali'ye yaptığı yardımlarla yalanladı

Kimse Yok Mu Derneği, Somali'ye yardımlar konusunda bazı basın yayın organlarında çıkan suçlamaları yaptığı yardımlardan örnekler vererek cevapladı.

Google Haberlere Abone ol
Kimse Yok Mu, suçlamaları Somali'ye yaptığı yardımlarla yalanladı

Kimse Yok Mu Derneği, Somali'ye yardımlar konusunda bazı basın yayın organlarında çıkan suçlamaları yaptığı yardımlardan örnekler vererek cevapladı. Dernek, bugüne kadar Somali'ye 53 milyon liralık yardım yaptıklarını belirtti. Kimse Yok Mu Derneği Yurtdışı Yardımlar Koordinatörü Yusuf Yıldırım da, “Derneğimizin; Somali’de kurduğu, kurdurduğu, kurulmasına vesile olduğu herhangi bir kamp bulunmamaktadır.” dedi.

Somali’de 2011 yılında yaşanan insanlık trajedisinden sonra Kimse Yok Mu Derneği’nin topyekun bir seferberlik ilan ettiğini anlatan derneğin Yurtdışı Yardımlar Koordinatörü Yusuf Yıldırım, bölgeye ayni ve nakdi yardımlar gönderdiklerini söyledi. Kimse Yok Mu Derneği’nin; Somali’de kurduğu, kurdurduğu, kurulmasına vesile olduğu herhangi bir kampın bulunmadığını kaydeden Yıldırım, “Bu kamplar doğaçlama bir şekilde oluşmuş, Somali devletinin kontrolünde olan kamplardır. Bu kampların tamamına biz insani yardımlar ulaştırdık, ulaştırmaya devam ediyoruz. Ekiplerimiz oraya ulaştığında Somali devletinin gösterdiği yollarda yardımlarımızı ulaştırıyoruz. Onların bilgisi dahilinde olmayan bir adım atmadık. Bu kampları da onlar gösterdiler. Biz bu kampların hepsine yardım yaptık, sıcak yemek dağıtımında bulunduk.” diye konuştu.

Derneğin, Türkiye genelindeki gönüllüleri ve bağışçılarıyla bütün imkanlarını seferber ederek, 4 Ağustos 2011 tarihinde yardım çalışması başlattığını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu gönderilen yardımlar Somali genelinde ve Seyidka, Sonikey, Hıdaya, Amana, Bermuda, Dikfer ve bazı gazetelerde ismi zikredilen 7 nolu kampta düzenli olarak dağıtılmıştır. Bu bağlamda Kimse Yok Mu Derneği'nin kendisine ait, kurduğu veya kurdurduğu bir kamp bulunmamaktadır. 7 nolu kamp, Somali devlet yetkililerinin yönlendirmesiyle yardımlarımızın yapıldığı kamplardan sadece bir tanesidir.”

Somali’de kalıcı yatırımlarda da bulunduklarına işaret eden Yıldırım, “Derneğimiz, Somali’nin başkenti Mogadişu’da Ağustos 2011 tarihinde Benadır bölgesinde devletin tahsis ettiği arazi üzerinde 9 poliklinik, 2 ameliyathane, 2 doğumhane, genel ve yeni doğan yoğun bakım üniteleri, radyoloji, laboratuvar ve eczaneden oluşan 3 bin metrekare kapalı alana sahip tam teşekküllü bir hastanedir. Aynı arazinin içerisinde 3 bin 120 metrekare kapalı alana sahip bir okul, bin 850 metre kare kapalı alana sahip bir yurt, 880 metre kara kapalı alana sahip bir aş evi ve bin 170 metrekare kapalı alana sahip olan 12 daire ve 3 konuttan müteşekkil toplamda 15 milyon lira bütçeli kalıcı yardım projesini tamamladık ve Somali halkına hizmet vermeye başlamıştır.” ifadelerini kullandı.

'BUGÜNE KADAR SOMALİ'YE 53 MİLYONLUK YARDIM ULAŞTIRDIK'

Öte yandan Kimse Yok Mu Derneği de yazılı bir açıklama yaparak, basın yayın organlarında yer alan haberi yalanladı. Dernek açıklamasında şu bilgilere yer verildi: “4 Ağustos 2011’de 7 konteynerden oluşan 160 ton yardım malzemesi, 22 Ağustos 2011’de 3 bin 700 ton yardım malzemesi, 3 Ekim 2011’de 3 bin ton yardım malzemesi derneğimiz tarafından Somali’ye gönderilmiştir. Derneğimiz, 18.10 2011’de AFAD ve diğer STK’lar ile birlikte organize edilen yardım gemisine 130 ton yardım malzemesi ile iştirak etmiştir. Kalıcı projeler gerçekleştiren derneğimiz, insani yardımlara da düzenli olarak devam etmektedir. Sadece 2012-13 yıllarında Ramazan ve Kurban organizasyonları kapsamında 2 milyon 253 bin 955 TL’lik yardımı Somali’ye ulaştırılmıştır. Yukarıda bahsedilen bugüne kadar yapılan yardımların toplam miktarı 53 milyon 38 bin 752 TL’dir.”

Kimse Yok Mu Derneği’nin yürüttüğü yardım organizasyonlarının Somali devlet yetkilileri tarafından ödüllendirildiğinin hatırlatıldığı açıklama şu ifadelere yer verildi: “Somali cumhurbaşkanı olmak üzere Somali başbakanı ve bakanları tarafından takdirle karşılanmış olup, derneğimiz üstün hizmet madalyaları ve teşekkür plaketleri ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca Somali’yi ziyaret eden en üst düzeyde ülkemiz yetkilileri, Somali’de derneğimiz tarafından gerçekleştirilen tüm yardım organizasyonlarını yerinde inceleyerek takdirlerini bildirmişlerdir.” CİHAN

Yorumlar