Kim ailesine ne olacak?

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un eniştesi Jang Sung-taek’in infaz edilmesi ile Kuzey Kore’deki yönetimi elinde tutan Kim ailesi tekrar dünya gündemine oturdu.

Google Haberlere Abone ol
Kim ailesine ne olacak?

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un eniştesi Jang Sung-taek’in infaz edilmesi ile Kuzey Kore’deki yönetimi elinde tutan Kim ailesi tekrar dünya gündemine oturdu. Uluslararası medya, Kim ailesinden geriye kalanları merak ediyor.

Kuzey Kore’de üç nesildir yönetimi elinde tutan Kim ailesine damat olan Jang’ın infaz edilmesi ile gözler eşi Kim Kyung-hee’ye çevrildi. Ülkedeki genç lider Kim Jong-un’un halası olan İşçi Partisi Sekreteri ve Milli Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Kim’in hala hayatta olduğu öğrenildi. Kuzey Kore’de kaideler gereğince tasfiye edilecek olan damadın öncelikle resmi bir şekilde boşanması sağlanırdı. Ülkede ikinci adam olarak bilinen Jang Sung-taek’in genç liderin halası ile boşanmadan infaz edilmesi dikkat çekti. Güney Kore İstihbarat Servisi’nin parlamentoya sunduğu raporda hala Kim’in şimdilik evinde olduğu ve hakkında herhangi bir suçlama olmadığı bildirildi. Kim Kyung-hee’nin akıbeti 17 Aralık’ta yapılacak ölen lider Kim Jong-il’in anma törenine katılıp katılmamasına göre daha belirgin olacağı ifade edildi.

Babası öldükten sonra ülkeyi eniştesi ve halası ile yöneten Kim Jong-un’un bundan sonra kiminle yoluna devam edeceği ise merak konusu. Kim’in en büyük ağabeyi Kim Jong-nam, Çin’de sürgün hayatı sürüyor. Ağabey Kim ülkedeki bürokrasi ve ordu tarafından da sevilmiyor. 1981 doğumlu olan ikinci büyük ağabey Kim Jong-chul ise siyasete karşı ilgisiz bir şekilde, ordunun içinde yaşamına devam ediyor. Uzmanlar, genç lider Kim’in ortanca ağabeyine yüksek makamlar vererek ikinci bir Jang Sung-taek vakasına oluşturmak istemeyeceğini ön görüyor.

Uzmanlar Genç lider Kim’in kız kardeşlerinin ileri dönemlerde bazı makamlara yükselmesini öngörüyor. Hali hazırda Kim Jong-un’un iki kız kardeşi ülkede bulunuyor. Ülke yönetiminde üst seviyeli bir bürokrat ile evli olan Kim Sul-song, Kim’in üvey ablası. 1974 doğumlu olan abla Kim, uzun yıllar boyunca ordudaki propaganda bürosunda çalıştı. Ekonomi ve siyaset tahsili yapan abla Kim, son zamanlarda ev hanımı olarak yaşamını sürdürüyor. Babasının son dönemlerinde ve kardeşinin devrinde hiç bir resmi törende görünmeyen abla Kim’in yeni dönemde görev almasına düşük bir ihtimal veriliyor.

Pek medyada görünmeyen bir diğer kız kardeş ise Kim Yo-jong. 1989 doğumlu olan kardeş Kim, şu an İşçi Partisi’nde Kalkınma Dairesi’nde bölüm başkanı olarak bulunuyor. Uzmanlar yakın zamanda kardeş Kim’in basamakları hızla atlayacağını düşünüyor. CİHAN

Yorumlar