Kılıçdaroğlu: Demokrasinin olduğu bir ülkedesiniz

Almanya’da partililere hitap eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Özgür bir ülkedesiniz, demokrasinin olduğu bir ülkedesiniz.” ifadelerini kullandı.Almanya’nın Essen şehrinde partisi tarafından düzenlenen ‘Büyük Buluşma’...

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Demokrasinin olduğu bir ülkedesiniz

Almanya’da partililere hitap eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Özgür bir ülkedesiniz, demokrasinin olduğu bir ülkedesiniz.” ifadelerini kullandı.

Almanya’nın Essen şehrinde partisi tarafından düzenlenen ‘Büyük Buluşma’ etkinliğine katılan Kılıçdaroğlu, ‘Başbakan Kemal’ sloganları altında kürsüye geldi. Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya’daki yiğitlere Türkiye’den selam getirdiğini dile getirdi. Türk bayrakları sallayan CHP’liler ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ diye slogan attı.

Yıllar önce çalışmak için Almanya’ya gelenlerin bir kısmının burada kalmaya devam ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Şimdi buradasınız. Güzel bir ülkedesiniz, özgür bir ülkedesiniz, demokrasinin olduğu bir ülkedesiniz.” dedi. Bu sırada salondan ‘Vur vur inlesin. Tayyip dinlesin’ sesleri yükseldi. Kılıçdaroğlu da ‘Hiç endişe etmeyin. Ona dinleteceğim.” dedi.

“SOMA’NIN HESABI SORULACAK”

Büyük Avrupa’nın oluşmasında önemli rol oynayan Çelik ve Kömür Birliği’nin merkezlerinden Essen’de bulunduklarını belirten Kılıçdaroğlu, sözü Soma faciasına getirdi. ‘Soma’nın hesabı sorulacak’ sloganları atılması üzerine Kılıçdaroğlu, Somalılara bu sözü verdiğini dile getirdi. CHP lideri, Soma’da adeta 18. yüzyılın koşullarında kömür çıkarıldığını söyledi.

‘Bu işin fıtratında ölüm vardır’ anlayışına tepki gösteren Kemal Kılıçdaroğlu, “Herkesin çalışma koşullarını düzeltmek, örgütlü bir toplumu inşa etmek, bireysel hak ve özgürlükleri genişletmek, herkesin karnının doyduğu güzel bir Türkiye’yi yeniden inşa etmek zorundayız.” dedi.

Soma'daki acıları siyasete malzeme yapmadıklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Ama kimse şunu unutmasın: 301 kişi hayatını kaybetti. Bunun hesabını mutlaka ama mutlaka soracağız. Bu Cumhuriyet Halk Partisi'nin namus borcudur." ifadelerini kullandı.

Faciadan önce konuyla ilgili TBMM'ye önerge verdiklerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, bunun o zaman reddedildiğini ancak 301 işçinin ölümünden sonra kabul edildiğini dile getirdi.

Türkiye'nin 3. sınıf demokrasiye layık bir ülke olmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Birinci sınıf demokrasi Türkiye'de de olmalıdır." dedi. Kılıçdaroğlu, işyeri sağlığı ve güvenliği konusunda ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade etti. CİHAN

Yorumlar