Kılıçdaroğlu: Bütün darbe yasalarını alaşağı edeceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda 12 Eylül ürünü antidemokratik uygulamalara son vereceklerini vaat etti.Almanya’nın Essen şehrinde partisi tarafından düzenlenen ‘Büyük Buluşma’ etkinliğinde konuşan...

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu: Bütün darbe yasalarını alaşağı edeceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri durumunda 12 Eylül ürünü antidemokratik uygulamalara son vereceklerini vaat etti.

Almanya’nın Essen şehrinde partisi tarafından düzenlenen ‘Büyük Buluşma’ etkinliğinde konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın ülkeye ‘ileri demokrasi’ getirdiği söylemini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, "Demokratikleşmenin yolu önce 12 Eylül 1980 darbe yasalarını değiştirmekle başlar. Eğer siz darbe yasalarının arkasına saklanıyorsanız sizden demokrat olmaz. Size namus sözüm. Bütün darbe yasalarını alaşağı edeceğiz." dedi.

Kılıçdaroğlu, yüzde 10 barajıyla yapılan milli irade hırsızlığını kaldıracaklarını, milletvekilleri adaylarının da parti liderleri tarafından seçilmesi uygulamasına son vereceklerini ve hiç kimsenin düşüncesini açıkladığı için hapse atılmayacağını söyledi.

'Meydanlar halkın olacak' diyerek toplantı özgürlüğü aleyhine uygulamaları kaldıracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, her topluluğun da arzu ettiği yerde ibadetini özgürce yapabileceğini dile getirdi.

"YÜZSÜZLÜĞÜN BU KADARINA PES"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telefonla medya organlarına müdahalesini de eleştiren Kılıçdaroğlu, "Almanya'da bir politikacı, bir başbakan bunu yaptığı andan itibaren o koltuğunda oturabilir mi? E, yüzsüzlüğün bu kadarına pes! Bizde hâlâ oturuyor yerinde." ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu, faili meçhullerle ilgili verdikleri 8 önergenin AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildiğini de ekledi.

Son dönemde çıkarılan MİT yasasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, "Siz devleti bir istihbarat devletine dönüştürmüşseniz orada hukukun üstünlüğünden söz edemezsiniz. Yeni yasalar çıkardılar. Telefonlar dinlenecek. İstihbari bilgilere göre devlet yönetilecek. Devlet böyle yönetilmez. Bu, baskıcı devlet demektir." dedi. Kılıçdaroğlu, bunun önüne CHP olarak geçeceklerini ve bu yasaların tamamını değiştireceklerini söyledi.

"HALKINA TOKAT ATAN HESABINI VERECEK"

Güçler ayrılığı ilkesine vurgu yapan Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer siz yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlayamazsanız demokrasiyi askıya almışsınız demektir." diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu, vergilerin nereye harcandığının hesabını hükümetin vermesi gerektiğini belirti ve iktidara gelmeleri halinde saydamlık ve hesap verebilirlik ilkelerini işleteceklerini söyledi.

Milletvekili dokunulmazlığını da kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandıracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Yolsuzluğa bulaşmış, halkı soymuş, halkına tokat atan birisinin dokunulmazlığı olmayacak. Bağımsız yargıya gidip hesabını verecek." dedi. CİHAN

Yorumlar