Kiev'de Lenin heykelini parçalama izdihamı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in merkezindeki kırmızı granitten yapılan Lenin heykelini yıkan eylemciler arasında izdiham yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Kiev'de Lenin heykelini parçalama izdihamı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in merkezindeki kırmızı granitten yapılan Lenin heykelini yıkan eylemciler arasında izdiham yaşandı. Milliyetçiler, ellerindeki balyozlarla heykelden hatıra parçalar aldı ve Cihan Haber Ajansı (Cihan) mikrofonuna duygularını anlattı.

Balyozla Lenin heykelini parçalayanlar arasındaki Volodımır Kravçuk, "Lenin'e vururken pozitif enerji ile doldum. Lenin bizim millete çok çektirdi. Vurdum, vurdum, küçük küçük parçalara ayırdım. O parçaları da aldım. Bu parçaları yakınlarıma arkadaşlarıma hediye edeceğim. Bunu bir festival olarak değerlendiriyorum. Dede Lenin satanizmin sembolüdür. Onu parçaladığım için mutluyum” dedi.

Eyleme destek vermek için Batı Ukrayna’dan gelen Vasil Bart, Lenin’i kendi milletine zulüm eden bir zalim olarak değerlendirdi. Bart, “Komünistlerin putu Lenin’i devirdik. Lenin atalarımızı sürgüne gönderdi, milyonlarca insanı açlıktan öldürdü. Batı Ukrayna’da benim gibi birçok insan Lenin’in siyaseti nedeniyle zulüm gördük. Ukrayna bağımsız tanrıya şükür bugünleri de gördük” diye konuştu.

Heykelden yaklaşık 40 kiloluk bir parçayı alarak lüks aracının bagajına koyan bir Ukraynalı ilginç görüntüler oluşturdu. Heykelin yakınındaki caddeden geçen araçlar da eylemcilere korna çalarak destek verdi.

"BU BİZİM KÜÇÜK ZAFERİMİZ"

Başında çiçeklerden taç takan Ukraynalı üniversite öğrencisi Nika Odinokaya, “Lenin, tarihin bir döneminin sembolü. Lenin bizim topraklarımıza konmuştu. Şimdi yıkıldı. Lenin’i sevmiyorum, ülkemi seviyorum. Bu, bizim bugünlük küçük bir zaferimiz. Yarın daha büyük zaferimiz olacak. Ben meydanda ilk günden beri bekliyorum. Sonuna kadar da bekleyeceğim. Hiçbir yere gitmeyeceğim. Burada duracağım” şeklinde konuştu.

Heykel üzerine; ‘Sırada Cumhurbaşkanı Yanukoviç var’ yazan grup, ‘Ukrayna’ya özgülük Komünizm’e Leninizm’e hayır’ sloganları attı.

MUHALİFLER ÜSTLENMEDİ

Bu arada, polis ‘kamu düzenini’ bozmaktan dolayı soruşturma açtı. Emniyet olayla ilgili henüz kimsenin gözaltına alınmadığını bildirdi. Lenin heykelini yıkılması üzerine açıklama yapan Ukrayna Başbakanlığı olayı barbarlık olarak değerlendirirdi.

Kiev Belediye Başkanı Aleksandr Popov ise, "Bu açıkça Vandalizm. Demokrasiyle de bağdaşmaz" şeklinde bir açıklamada bulundu. Bağımsızlık Meydanı’nda eylemelerini aralıksız sürdüren muhalifler ise Lenin heykelini yıkma olayının kendileriyle alakalı olmadığını belirtti.

Daha önce de birçok kez saldırıya maruz kalarak kırılan bronz Lenin heykelinin yerine, Ukrayna Komünist Partisi (UKP) bugün yıkılan kırmızı granitten yapılmış Lenin heykelini dikmişti. CİHAN

Yorumlar