"Kiev yönetimini meşru görenler Odesa’da işlenen suça ortaktır"

Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, Kiev’de iktidarı ele geçiren yönetimi meşru olarak görenlerin Odesa’da işlenen suça ortak olduğunu söyledi. Odesa'da Rusya yanlıları ile Sağ Sektör temsilcileri ve radikal gruplar arasında dün...

Google Haberlere Abone ol
"Kiev yönetimini meşru görenler Odesa’da işlenen suça ortaktır"

Kremlin basın danışmanı Dmitri Peskov, Kiev’de iktidarı ele geçiren yönetimi meşru olarak görenlerin Odesa’da işlenen suça ortak olduğunu söyledi.

Odesa'da Rusya yanlıları ile Sağ Sektör temsilcileri ve radikal gruplar arasında dün çıkan çatışma sırasında bir sendika binası ateşe verilmişti. Olayda 40’tan fazla kişi hayatını kaybetti. Slavyansk ve diğer kentlerdeki olaylarda da 10’dan fazla sivil ve milis gücü hayatını kaybetti. Yerel milis güçlerinin düşürdüğü iki helikopterde bulunan iki pilotun ise öldüğü iddia edildi. 7 Ukraynalı asker ise yaralandı.

Doğu ve güney Ukrayna’da yaşanan gelişmeleri değerlendiren Peskov, “Kim Kiev’de iktidara gelen cuntayı meşru hükümet görüyorsa, onlar da bu suça ortak.” eleştirisi getirdi.

Washington ve AB başkentlerinin Odesa’da yaşanan kanlı olaylarda aldıkları pozisyonu eleştiren Peskov, Ukrayna’nın meşru Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in birkaç ay önce yapmaya çalıştığı operasyonu meşru görmeyenlerin şimdi Kiev yönetimine destek vermesini tüm değerlerden yoksun bir adım olarak gördüklerini söyledi.

Peskov, “Biz bir kısım Batılı temsilcilerin 'şiddet kullanma hakkının Ukrayna devletine ait olduğunu' söylediklerini işitiyoruz. Bu, Batılı ortaklarımızın güneydoğu Ukrayna’daki ölümleri meşru gördüğü anlamına geliyor. Burada Kiev rejimine destek verenler de Odesa’da yaşananlardan sorumlu.” dedi.

Rusya’nın çözüm yolunda ısrarla çalıştığını, ancak Kiev ve Batılı ülkelerin kışkırtıcı eylemleri ile ilerleme sağlanamadığını hatırlatan Peskov, “Kiev ve Batı’nın kan akılmasını kışkırttığı bir dönemde Rusya yalnız başına bu sorunla uğraşamaz. İçinde bulunulan korkunç durumdan birlikte çıkış bulmak gerekiyor. Bunu yapmak yerine, yaşananlarla ilgili Rusya sorumlu tutuluyor ve yaptırımlarla tehdit ediliyor. Odesa’da işlenen suçlarla ilgili ise anlaşılır bir değerlendirme ve taziye duymuyoruz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar