Kiev: Enkaz bölgesinde yabancı uzmanlara güvenlik garantisi veremeyiz

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Volodimir Groysman, Malezya Havayolları’na ait uçağının enkaz alanında yabancı uzmanlara güvenlik garantisi veremeyeceklerini açıkladı. Kiev’de konuşan Groysman, yabancı teknik...

Google Haberlere Abone ol
Kiev: Enkaz bölgesinde yabancı uzmanlara güvenlik garantisi veremeyiz

Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Volodimir Groysman, Malezya Havayolları’na ait uçağının enkaz alanında yabancı uzmanlara güvenlik garantisi veremeyeceklerini açıkladı. Kiev’de konuşan Groysman, yabancı teknik uzmanların çalışmalarda yer almalarına karşı olmadıklarını da söyledi.

Her bir ülkenin uzman gönderme konusunda kendisinin karar vermesi gerektiğini kaydeden Ukraynalı Bakan, “Onlar enkaz bölgesine gitmek isteyecek. Ancak biz resmi olarak milis güçlerin kontrolünde olan bölgede herhangi bir güvenlik garantisi veremiyoruz… Bu kendilerinin bağımsız kararı olur ve kendi risklerini alırlar.” dedi.

Groysman, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun talimatı ile bölgeye gidecek yabancı uzmanlar için bir uçak hazırlandığı bilgisini de paylaştı.

Bölgeye gidecek yabancı uzmanların güvenliği konusunda Rusya’dan da yardım isteyen Groysman, “Aralarında eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın da bulunduğu resmi bir temas grubu oluşturuldu. Bu grup AGİT yetkilileri ile de temas halinde. Bu konu küresel bir konu. Rusya şeffaf bir soruşturma yapılabilmesi için tüm bağlantılarını kullanarak güvenlik imkanı sunmalı.” çağrısında bulundu.

KİEV CESETLERİN TOPLANMASINI İSTEDİ

Sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Aleksandr Boroday da yaptığı açıklamada bölgede bulunan cesetlerin toplanması konusunda Kiev’in kendilerinden talepte bulunduğunu söyledi. Kiev’in resmi bir mektup gönderdiğini kaydeden Boroday, “Ukrayna yetkililerinin imzaladığı bir mektup Donetsk Halk Cumhuriyeti hükümetine ulaştı. Mektupta kazada yaşamlarını yitirenlerin cesetlerinin toplanması isteniyor. Hukuk açısından mektup özel anlam taşıyor. Onlar Cumhuriyetimizi tanımıyor ve bizi resmi olarak muhatap almıyor.” dedi.

Malezya uçağında hayatını kaybeden 298 yolcudan 223’ünün cesedine ulaşıldı. Diğer cesetlerin bulunması için çalışmalar sürüyor. Torez tren istasyonunda vagonlara yüklenen cesetleri AGİT gözlemcileri de sayım yaptı. Donetsk’e götürülecek cesetlerle ilgili uzun bir çalışma yapılması öngörülüyor.

CİHAN

Yorumlar