Kıbrıs'ta dini liderlerden barış mesajı

Kıbrıs’taki dini liderler, bugün Lefkoşa’nın güneyinde, İsveç Büyükelçiliği rezidansında bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Kıbrıs'ta dini liderlerden barış mesajı

Kıbrıs’taki dini liderler, bugün Lefkoşa’nın güneyinde, İsveç Büyükelçiliği rezidansında bir araya geldi. Toplantıdan sonra yapılan açıklamada barış mesajları verildi.

Din adamlarının buluşmasına; KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos II, Maronit Başpiskoposu Dr. Youssef Souif, Ermeni Başpiskoposu Varoujan Herkelian ve Latinlerin temsilcisi Papaz George Kraj katıldı.

Toplantıda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Lisa Buttenheim da hazır bulundu. Din İşleri Başkanı Atalay’a, Vakıflar Genel Müdürü İbrahim Benter de eşlik etti.

İsveç Büyükelçisi Klas Gierow’un ev sahipliğindeki toplantıdan sonra Gierow tarafından okunan ortak açıklamada, Kıbrıs’ta politik sorununun çözümlenmesinde din adamlarının sorumluluk hissettiği vurgulandı, dini liderlerin beraber çalışmasının önemine işaret edildi.

Ortak açıklamada, dini liderlerin ortak metinden duyduğu memnuniyet dile getirildi.

“Politik liderlerin, mevcut statükonun sürdürülemez olduğu, insan haklarına, temel özgürlüklere, iki tarafın ayrı kimliklerine ve bütünlüğüne saygı duyulması gerektiği yönündeki mesajları bizleri yüreklendirdi.” denilen açıklamada, müzakerelere çözüm odaklı biçimde devam edileceği yönündeki açıklamalardan duyulan memnuniyet ifade edildi.

Siyasi liderlerden çözüme ulaşmalarının beklendiği kaydedilen açıklamada, güven artırıcı çabaların dini liderlerce desteklendiği belirtildi.

“Hıristiyan ve Müslümanlar yüzyıllardır Kıbrıs’ta, yan yana ve uyum içinde yaşıyor, çalışıyor ve ibadet ediyor.” ifadelerine yer verilen açıklamada, dinin uzun süredir devam eden çatışmadan mağdur olduğu ifade edildi.

“On yıllardır birbirimizi dinleyip anlamak için bir araya gelemiyorduk.” denilen açıklamada, din adamlarının birkaç yıl önce düzenli olarak bir araya gelmeye karar verdikleri belirtildi.

HRİSOSTOMOS: TÜRKİYE’NİN BARIŞ SÜRECİNDE POZİTİF BİR ROL OYNAYACAĞINA İNANIYORUM

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos, toplantının ardından Türkiye’nin Kıbrıs müzakerelerindeki rolü konusundaki bir soruya, “Türkiye’nin barış sürecinde pozitif bir rol oynayacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

İsveç Büyükelçiliği’nin davetinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Hrisostomos, görüşmede dini liderlerin fikir alışverişi yaptığını anlattı.

Toplantıda iki toplumun bir arada yaşadığı günlere nasıl dönülebileceğinin tartışıldığını anlatan Hrisostomos, toplumlara bir arada yaşanabileceği yönünde örnek olmak istediklerini kaydetti.

ATALAY: DİNİ LİDERLERİN DİLİ SİYASİLERDEN FARKLI OLMALI

Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise ortak toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, önemli günlerden geçildiğine işaret ederek, dini liderler olarak barışa katkı koymak adına bir araya geldiklerini ifade etti.

Dini liderlerin dillerinin, politik liderlerden farklı olması gerektiği yönündeki görüşünü ifade eden Atalay, “Dini liderlerin herkesin hatta diğer din mensuplarının kendisini bulabileceği bir dile sahip olması gerekir. Bu konuda hepimiz hemfikiriz.” dedi.

Atalay, görüşmelerine vesile olan tüm kesimlere teşekkür etti. CİHAN

Yorumlar