Kıbrıslı Türklerden AİHM kararını beğenmeyen de var yerinde bulan da

Kıbrıslı Türkler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin Türkiye aleyhinde verdiği kararı değerlendirdi. Kimi Kıbrıslı Türk AİHM’nin vermiş olduğu karara tepki gösterirken kimisi de kararı yerinde buldu. AİHM’nin Türkiye’yi...

Google Haberlere Abone ol
Kıbrıslı Türklerden AİHM kararını beğenmeyen de var yerinde bulan da

Kıbrıslı Türkler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin Türkiye aleyhinde verdiği kararı değerlendirdi. Kimi Kıbrıslı Türk AİHM’nin vermiş olduğu karara tepki gösterirken kimisi de kararı yerinde buldu.

AİHM’nin Türkiye’yi 1974’te Kıbrıs’a yaptığı Barış Harekâtı sebebiyle 90 milyon Euro tazminat ödemeye mahkum etmesi KKTC’de farklı yorumlandı. KKTC İnsan Hakları Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık, Barış Harekâtı’nın tamamen yasal bir müdahale olduğunu söyledi. Verilen kararın siyasi bir karar olduğunun altını çizen Işık, AİHM’nin bu cezayı Türkiye’den değil Yunanistan’dan istemesi gerektiğini ifade etti.

Bu kararla birlikte Kıbrıslı Türklerin, Rumlara ve AB’ye karşı mücadele ettiğinin kesinleştiğini kaydeden Işık, Türkiye’nin bu karara karşı çıkması gerektiğini söyledi.

"BU KARARDA ART NİYET ARAMAK GEREKİR"

Konu ile ilgili olarak konuşan bir Kıbrıslı Türk de müzakereler sürerken böyle bir kararın açıklanmasını anlayamadığını söyledi. Bu kararda art niyet aramak gerektiğini dile getiren Kıbrıslı vatandaş, “Bu doğal bir şey değildir. Normal müzakereler devam ederken Türkiye aleyhinde böyle bir kararın alınması manidar. Bence ayıp ettiler. Çok kötü bir durum… " diye konuştu.

Türkiye’nin bu cezayı ödememesi gerektiğini ifade eden vatandai, “Sanki burada birileri müzakerelerin bu şekilde sabote edilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye bu cezayı ödememelidir. Buradaki Türklerin kurtarılması için harekât yapıldı. Bu barış harekâtıydı. Oldubitti. Türkiye mahkûm edersin öte yandan Kıbrıs Türkü’nün hakkını hiç aramasın. Tek taraflı bir karardır. Bu işte kasıt görüyorum.” şeklinde konuştu.

“UMARIM BU KARAR BİR ANLAŞMA YÖNÜNDE TARAFLARA BASKI YAPAR”

AİHM kararına karışı çıkan Kıbrıslı Türklerin yanı sıra bu kararı yerinde bulanlar da var. Verilen kararın gerekçeleri olduğunu kaydeden başka bir Kıbrıslı Türk, kararın çok fazla tartışılmaması gerektiğini belirtti. Önemli olan bu kararın neye yol açacağı diyen Yusuf Alkım, Biz Kıbrıs’ta kalıcı bir anlaşma istiyoruz. Birleşik bir Kıbrıs istiyoruz. AB daha önce de bir dizi kararlar aldı. Yeri geldiğinde Türkiye’nin üzerindeki bu kararları çekmesini de bildi. Umarım bu kararlar kalıcı bir anlaşma yönünde taraflara baskı ulaştırır. Biz birleşik bir Kıbrıs’ta yaşamak istiyoruz.” açıklamalarında bulundu.

“KARARDA BİR ART NİYET ARAMIYORUM”

Son olarak Fevzi Beyar isimli Kıbrıslı Türk ise kararın AİHM tarafından verilmesinden dolayı, bu kararda herhangi bir art niyet aramadıklarını aktardı. Bu kararla birlikte başka cezaların da gelebileceğini ifade eden Beyar, “ 2 milyon Euro’dan başlayıp 90 milyon Euro’ya kadar çıktılar. Bunun daha arkası gelecek demektir. Dolayısıyla artık Kıbrıs sorununa bir çare bulunması gerekir." dedi. CİHAN

Yorumlar