Kıbrıslı Rumlar ve Türkler 1 Mayıs'ı birlikte kutladı

KKTC'de 1 Mayıs İşçi Bayramı, Kıbrıslı Türk ve Rumlarla birlikte ortak bir mitingle kutlandı. 56 yıl aradan sonra bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla ara bölgedeki Taksim Sahası’nda gerçekleştirilen mitingde Türkçe...

Google Haberlere Abone ol
Kıbrıslı Rumlar ve Türkler 1 Mayıs'ı birlikte kutladı

KKTC'de 1 Mayıs İşçi Bayramı, Kıbrıslı Türk ve Rumlarla birlikte ortak bir mitingle kutlandı. 56 yıl aradan sonra bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla ara bölgedeki Taksim Sahası’nda gerçekleştirilen mitingde Türkçe ve Rumca “Kıbrıs’ta barış engellenemez” sloganları atıldı.

1958 yılından sonra Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum örgütlerin düzenlediği ilk 1 Mayıs ortak kutlaması özelliğini taşıyan etkinlik sorunsuz geçti. Mitinge KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas da katıldı.

Rum Solcu İşçi Sendikaları Federasyonu (PEO), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Belediye Emekçiler Sendikası (BES) gibi sendikalar tarafından organize edilen miting öncesi Kıbrıslı Türkler, Lefkoşa’daki Kuğulu Park’ta toplanarak ara bölgeye doğru ellerinde bayrak ve pankartlarla yürüdü.

Vatandaşlar ara bölgeye geçmek için tek tek barikatlardan kayıt yaptırdı. Polis çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı. Kıbrıslı Türklerin miting alanında yerlerini almalarının ardından Rumlar da ellerinde pankartlar ve bayraklarla alana doğru sloganlar atarak yürüdü.

Rum sendika üyelerinin, Rumca'nın yanı sıra Türkçe olarak da "Kıbrıs’ta barış engellenemez" sloganları atması dikkatlerden kaçmadı. Kıbrıslı Türk ve Rum sendika temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda barış mesajları verildi. Türkiye'deki 1 Mayıs olaylarında yaralananlara selam gönderilen mitingde Taksim Gezi Parkı protestoları sırasında yaşamını yitiren Berkin Elvan da unutulmadı.

Mitingde organizatörler adına Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis ile PEO Genel Sekreteri Pambis Kyritsis birer konuşma yaptı.

SEYİS: BU MİTİNG 56 YILLIK BORCUMUZDU

Güney Kıbrıs’tan PEO ile ortak düzenlenen bu yılki mitingin özel bir önemi bulunduğunu kaydeden Seyis, “Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum tam anlamıyla birlikte düzenlediği 1 Mayıs 1958 mitinginden 56 yıl sonra düzenlediğimiz bu miting, bizim arzumuz ve görevimiz olması yanında 56 yıllık da borcumuzdu." dedi.

KYRİTSİS: VİZYONUMUZ BARIŞ VE ORTAK VATAN

PEO Genel Sekreteri Pambis Kyritsis de konuşmasında, “Bugün kalbimiz Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk öncü işçilerimiz için atıyor. Onlar sömürgeciliğin, köleliğin ve işveren terörünün hakim olduğu 1920’li yıllarda zor koşullar içersinde 1 Mayıs’ın kızıl bayraklarını cesaretle dalgalandırdılar. Enternasyonalizm ve sınıf kardeşliği için ilerlediler.” şeklinde konuştu. Ortak mitingin önemine de değinen Kyritsis , “Barış ve ortak vatan için ortak vizyonumuz bizi birleştirdiği için bu akşam hepimiz buradayız.” ifadelerini kullandı.

Bu arada, miting esnasında KKTC’deki barikatlardan giriş esnasında polis ile sendika üyeleri arasında kısa süreli arbede de yaşandı.

KKTC'deki ortak mitingde, sendika temsilcilerin konuşmalarını yapmasının ardından 1 Mayıs Bayramı yerini konsere bıraktı. Konserde Türkçe ve Rumca şarkılar söylendi. CİHAN

Yorumlar