Kerry ve Lavrov Ukrayna’da barışçıl çözüm için anlaştılar

Ukrayna’nın güney ve doğu bölgeleri Donetsk ve Harkov’da yükselen tansiyonun düşürülmesi için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus meslektaşı Sergey Lavrov’la bir günde iki kez telefon görüşmesi yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Kerry ve Lavrov Ukrayna’da barışçıl çözüm için anlaştılar

Ukrayna’nın güney ve doğu bölgeleri Donetsk ve Harkov’da yükselen tansiyonun düşürülmesi için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus meslektaşı Sergey Lavrov’la bir günde iki kez telefon görüşmesi yaptı. Taraflar krizin barışçıl yollarla çözümü konusunda mutabakata vardı.

Kiev yönetiminin Donetsk’de kent yönetim binalarını işgal eden göstericiler için verdiği süre bu gece doluyor. Ukrayna’nın herhangi bir operasyon düzenlemesinden endişe edilirken, Rusya’nın da bölgeye müdahil olma riski bulunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bölgede krizin diyalog ve barışçıl bir şekilde çözülmesi için Lavrov ve Kerry’nin telefon görüşmesi yaptığı ve iki bakanın da siyasi amaçlar için güç kullanılmasına kesinlikle karşı çıktığı kaydedildi.

Lavrov, Ukrayna anayasasında yapılacak değişiklikle federal bir düzene geçilmesinin önemine dikkat çekerken, krizin çözümü için Rusya, ABD, AB ve Ukraynalı temsilcilerin katılacağı dörtlü bir yapının kurulması ele alındı.

UKRAYNA’DA AMERİKAN ÖZEL BİRLİĞİ YOK

Görüşmede Kerry, Lavrov’a Ukrayna’da Amerikan özel birliği Greystone’ların görev almadığını teyit etti. Dün yapılan açıklamalarda 150 kadar Amerikan askerinin bölgede operasyonlara katıldığı iddia edilmişti. Kerry, iddiaların araştırıldığını ve böyle bir bulguya rastlamadıklarını söyledi. Lavrov da Kerry’nin bu garantisini kabul ettiğini teyit etti.

Suriye’den kimyasal silahların çıkarılması ile ilgili konunun da detaylı bir şekilde ele alındığı belirtildi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vitali Yarema, Donetsk’deki olayların TSİ 23.00’a kadar sona ermesini ve eylemcilerin binaları boşaltmasını ümit ettiklerini açıkladı. Bir uzlaşı sağlamayı ümit ettiklerini ifade eden Yarema, “Donetsk’de kan akmasından uzak durmak istiyoruz. Binayı boşaltmak için güç kullanılmayacak. Yarına sorunun çözüşmüş olmasını bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar