Kerry: İran’la nükleer görüşmelerde elle tutulur ilerleme kaydedildi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Tahran yönetimi ile yoğun geçen nükleer müzakereler sonucunda “elle tutulur” bir ilerleme kaydedildiğini söyledi. Ancak, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) ile İran...

Google Haberlere Abone ol
Kerry: İran’la nükleer görüşmelerde elle tutulur ilerleme kaydedildi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Tahran yönetimi ile yoğun geçen nükleer müzakereler sonucunda “elle tutulur” bir ilerleme kaydedildiğini söyledi. Ancak, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) ile İran arasında Viyana’da iki gün süren görüşmelerden geriye bazı anlaşmazlıkların kaldığını kaydetti.

Kerry, müzakerelerin sonuç günü olarak belirlenen 20 Temmuz öncesinde hala dünya güçleri ile İran arasında bazı ayrılıkların olduğunu ifade etti. Pazar günü gerçekleşecek nihai anlaşma, yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran’ın nükleer faaliyetlerini kontrol altına alınmasını hedefliyor.

Müzakerelerin en azından Pazar gününe kadar devam edeceğini belirten Kerry, “Temel meselelerde elle tutulur bir ilerleme kaydedildi.” dedi. ABD Dışişleri Bakanı ayrıca, “Ancak diğer anahtar konularda hala büyük ayrılıklar var.” ifadelerini kullandı.

Kerry, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in yanı sıra İngiltere, Fransa ve Almanyalı meslektaşlarıyla bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

Karşılıklı anlaşma halinde, müzakereler için altı aylık bir uzatmanın muhtemel olabileceği belirtiliyor.

CİHAN

Yorumlar