Kerry: Fransa’yı İran konusunda uyardık

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, nükleer anlaşma yapılmasına rağmen İran’a yönelik belirli yaptırımların sürdürüleceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Kerry: Fransa’yı İran konusunda uyardık

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, nükleer anlaşma yapılmasına rağmen İran’a yönelik belirli yaptırımların sürdürüleceğini açıkladı. Yaptırımları çiğneyen ülkelerin yaptırıma uğrayacağını ifade eden Kerry, İran ile ticaret yapmanın yollarını aradığı iddia edilen Fransa’yı uyardıkları söyledi.

Dışişleri Bakanı John Kerry, CNN’den Jake Tapper’a verdiği kısa mülakatta İran konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kerry, geçtiğimiz ay Davos’a katılan İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani’nin ülkesini ticarete açık gibi lanse ettiği iddiaları üzerine böyle bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi. Bu ülkeye yönelik yaptırımların sürdüğü vurgusunu yapan Kerry, “İran ticarete açık değil ve İranlılar bunun ticarete açık olmak anlamına gelmediğini biliyor. İranlılara bu yaptırımların süreceğini söyledik” şeklinde konuştu.

Sunucu Jake Tapper’ın aralarında Türkiye ve Fransa’nın da olduğu bazı ülkelerin İran ile daha fazla ticaret yapma olanağı aradıklarını ifade etmesi üzerine Kerry, tüm ülkelere yaptırımların süreceğini açıkça beyan ettiklerini belirterek bu kuralı çiğneyen ülkenin yaptırıma uğrayacağı vurgusunu yaptı. Kerry, “Fransızlar bazı işadamlarını oraya göndermiş olabilir. Yaptırımları çiğneyemezler. Eğer çiğnerlerse yaptırıma uğrarlar ve kendileri de bunu biliyor. Onları uyardık” dedi.

"ESED KONUMUNU GÜÇLENDİRDİ"

Kerry, Suriye konusunda ABD politikasının başarısız olduğu iddialarına karşı çıktı. Suriye’de politika yürütmenin zorlu olduğunu ifade etti. Herhangi bir özür ifadesi kullanmak istemediğini belirten Kerry, “Daha hızlı ilerlemek istiyoruz. Daha iyisi olsun istiyoruz. Ama dikkat çekmek istediğim nokta; diplomasi dirençli, gayretli, yavaş ve hızlı bir şekilde çalışmak anlamına geliyor” dedi.

Esed’in geçmiş döneme oranla daha da güçlendiğini kabul eden Kerry, “Dürüstçe söylemek gerekirse Esed konumunu birazcık güçlendirdi ama savaşı kazanmıyor” şeklinde konuştu. Kerry son olarak Suriye politikalarını sürekli gözden geçirdiklerini ifade etti. Başkan Barack Obama’nın da aynı görüşleri paylaştığına dile getirdi. CİHAN

Yorumlar