Kazak bilim adamı gençlik iksirini bulduğunu iddia etti

Kazak bilim adamı, yaptığı çalışmalarda genç kalmanın sırrını keşfettiğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol
Kazak bilim adamı gençlik iksirini bulduğunu iddia etti

Kazak bilim adamı, yaptığı çalışmalarda genç kalmanın sırrını keşfettiğini iddia etti. ABD’nin Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Şuhrat Mitalipov, altı yıldır üzerinde çalıştığı projede mutlu sona ulaştığını illeri sürdü.

Embriyonik kök hücreleri klonlama üzerinde uzun zamandır çalışan ve genetik alanında uzman olan Mitalipov, bulduğu yeni teknoloji ile hücrelerin yaşlanmasının geciktirildiğini açıkladı. ABD’de insan yumurtası ve embriyosu ile deney yapmak için lisans alan ilk bilim adamı olma özelliği taşıyan Prof. Dr. Mitalipov, yetişkin organizmalarda ve sadece kemik iliğinde bulunan embriyoların ilk evrelerinden faydalanarak, farklı dokuların yetiştirilmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

Yaşlı ve hasta organizmalarda gelişim göstermeyen hücrelerin yerine elde edilen bu yeni hücrelerle yaşlanmanın durdurulduğunu belirten Mitalipov, bunun için bilim adamlarının kök hücrenin gelişimini kontrol altına alarak yaşlanmayı yavaşlatabileceğini vurguladı.
Yapılan deneylerde klonlama yöntemiyle elde edilen yeni kök hücreler ile asılları arasında bir fark olmadığını gözlediklerini ifade eden Mitalipov, kök hücrelerin gelişimini kontrol altına almak, kök hücreleri klonlama yöntemiyle üretmek ve elde edilen kök hücreleri güvenli bir şekilde kobay canlılar üzerinde deneyerek, etkili bir sonuç almak istediklerini açıkladı.
Kazak bilim adamı araştırmalarının kesin sonuçları açıklanana kadar insanlardan sabırlı olmalarını ve bazı tıp merkezlerinde uygulan kök hücre tedavilerinden uzak durmaları tavsiyesinde bulundu.

Kazakistan’ın genetik alanında yetiştirdiği saygın bilim adamlarından olan Şuhrat Mitalipov geçen yıl Amerika’da seçilen yılın on bilim adamı arasına girmişti.
CİHAN

Yorumlar