Kayıp uçak ile ilgili çelişkili açıklamalar devam ediyor

Kuala Lumpur’dan kalkıp Pekin’e giderken radardan kaybolan ve tam 5 gündür haber alınamayan uçakla ilgili son çelişkili bilgiler uçağın kaybolmadan önce izlediği rota ve son konumuna konusunda yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Kayıp uçak ile ilgili çelişkili açıklamalar devam ediyor

Kuala Lumpur’dan kalkıp Pekin’e giderken radardan kaybolan ve tam 5 gündür haber alınamayan uçakla ilgili son çelişkili bilgiler uçağın kaybolmadan önce izlediği rota ve son konumuna konusunda yaşanıyor.

Dün Malezya Sivil Havacılık Kurumu uçağın kaybolmadan önce rotasından ayrılarak ülkenin batısındaki Malaka Boğazı'na yöneldiğini açıklamıştı. Hatta yapılan bu açıklama üzerine kayıp uçağı arama çalışmaları Malezya'nın batı kıyılarında yer alan Malaka Boğazı ve Andman Denizi'ne kadar genişletilmişti.

Fakat bugün Malezya Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına açıklamada bulunan Rodzali Daud ise söz konusu kayıp uçağın son olarak askeri radarlar tarafından tespit edildiği ve Malaka Boğazı'na doğru yöneldiği iddiasını yalanladı. Yaşanan bu çelişkili haberlerin ardından arama kurtarma ekipleri Malezya Yarımadası'nın her iki yanını da aramaya başladı.

BU İLK YALANLAMA DEĞİL

Malezya kanadından yapılan yalanlamalar Çin medyasında tepki ile karşılanıyor. Halkın Günlüğü Haber Portalı tarafından servis edilen haberde, Malezya yetkililerinin şu ana kadar 10 farklı bilgiyi sonradan inkar ettiğine dikkat çekildi. Malezya devlet yetkilileri daha dün Malezya Sicil Havacılık Kurumu’nun beş yolcunun uçuş kartını aldığı halde uçağa binmediği haberini de yalanlamıştı. Bunun yanı sıra, uçağın kaybolduğu ilk andan itibaren Vietnam kaynakları uçağa ait enkaz parçaları ve yağ tabakları bulunduğunu ileri sürmüş fakat Malezya kanadı bu iddiaları da inkar etmişti.

SİVİL HAVACILIK TARİHİNİN EN BÜYÜK OPERASYONU

12 ülkenin havadan, denizden, uydu üzerinden ve deniz altından yaptığı aramalara rağmen Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken bir anda radardan kaybolan uçağın akıbeti hakkında henüz net bir bilgi yok. Yetkililer, kayıp uçak ile ilgili mekanik arıza, pilot hatası, sabotaj ya da terör eylemi gibi tüm muhtemel nedenleri araştırmaya devam ediyor.

Aramaların 5. günü tamamlanmak üzere ve bugün 35 uçak ve 42 gemi söz konusu kayıp uçağı arama çalışmalarına katıldı. Bu operasyon aynı zamanda Sivil havacılık tarihinin en büyük arama operasyonu olarak lanse ediliyor. Japonya bile tarihinde ilk kez yurt dışında kaybolan bir uçağın arama çalışmalarına katıldı ve bölgeye uçak ve arama ekibi gönderdi. Bunun yanı sıra Çinli yetkililer, uçakta seyahat eden biri bebek 154 Çin vatandaşının bulunması için 10 uydunun bölgeyi taradığını açıkladı.

KULE İLE SON KONUŞMA YAYINLANDI

Söz konusu kayıp uçak ile kontrol kulesi arasında yapılan son konuşmada pilotların herhangi bir sorundan söz etmediği açıklandı. Çin medyasında geniş yer bulan son konuşma kaydına göre, Malezya kontrol kulesi uçağın Vietnam hava sahasına yaklaştığı için "takibi Ho Chi Minh kenti kontrol kulesine devrettiği" ve pilotlarında, " tamam, anlaşıldı" dedikleri yazıldı. 5 gündür bulunmayan kayıp uçak işte bu son görüşmeden sadece birkaç dakika sonra da kayıplara karıştı.

ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TEPKİ GÖSTERDİ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang bugün düzenlenen olağan basın toplantısında 5 günlük kayıp uçağın bulunammaası ve yaşanan çelişkili haberlerden ötürü Malezya kanadına tepki gösterdi. Sözcü uçaktan alınan son sinyalin ardından uçağın rotasını değiştirip değiştirmediği konusundaki çelişkili bilgileri "son derece kaotik" olarak lanse etti. Sözcü Qin Gang dünkü basın toplantısında da, Malezya'dan sorumluluk almasını ve kayıp uçağı arama çalışmalarını yoğunlaştırmalarını istediklerini dile getirmişti. CİHAN

Yorumlar