Kayıp Malezya uçağında umutlar tükeniyor

8 Mart'ta Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken radardan kaybolan ve 31 gündür haber alınamayan Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağı arama çalışmaları sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Kayıp Malezya uçağında umutlar tükeniyor

8 Mart'ta Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken radardan kaybolan ve 31 gündür haber alınamayan Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağı arama çalışmaları sürüyor.

Ancak tüm arama çalışmalarına rağmen uçağın enkazı yada kara kutusuna ait net bir bulgu bulunmuş değil. Son olarak Çin ve Avustralya, uçağın kara kutusuna ait olabileceği düşünülen dört sinyal aldıkları açıklamış ancak bunların da teyide muhtaç olduğu belirtildi.

Malezya Ulaştırma Bakan Vekili Hişamuddin Hüseyin, bugün düzenlediği basın toplantısında umutlu olma konusunda dikkatli olduğunu ve önümüzdeki saatlerde değilse bile günlerde MH370 için arama çalışmalarında olumlu gelişmeler olabileceğini kaydetti.

Öte yandan Avustralya'da bulunan Kurtarma Koordinasyon Merkezi baş koordinatörü ve Avustralya Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Angus Houston, Avustralya’ya ait geminin iki saat aralıkla iki farklı sinyal aldıklarını ve verilerin şimdiye kadar elde edilen ‘en umut verici’ veriler olduğunu açıkladı. Houston, ancak bunların MH370’e ait olup olmadığının daha fazla teyide muhtaç olduğunu kaydetti. İlk sinyalin 2 saat 20 dakika, ikincisinin ise 13 dakika sürdüğü belirtildi.

Houston, geçen gün Çin'e ait "Deniz Devriye 01 (Haixun 01)" gemisinin yakaladığı ve kara kutuya ait olabileceği belirtilen sinyallerin de "umut verici" olduğunu söylemişti.

Houston, arama gemilerinin kayıp uçağın enkazına ulaşabilmesi için ‘Bluefin 21’ adlı su altı robotunun okyanus derinliklerine indirilebileceğini de ifade etti.

Avustralyalı komutan, Avustralya Deniz Kuvvetleri'nin kara kutuyu bulma cihazları taşıyan Okyanus Kalkanı (Ocean Shield) ve İngiliz Donanması'na bağlı HMS Echo adlı gemilerin sinyal alınan bölgeye gönderildiğini belirtmişti.

Aranacak bölgenin yüz ölçümü 234 bin kilometrekareyi buluyor ve bugünkü arama çalışmalarına 12 uçak ve 14 gemi katılıyor.

Uçağa ait kara kutunun pilinin bir ay süreyle sinyal verebildiği ancak bu sürenin sonuna gelindiği, dolayısıyla umutların azaldığı da ifade ediliyor.

Öte yandan uçakta 154 Çinli yolcunun yakınları da bu gece Pekin’deki Lidu otelinde, MH370’in uçuş saatine göre 00.41’de başlayarak gece boyunca ‘’dua nöbeti’’ düzenleyecek. CİHAN

Yorumlar