Kayıp Malezya uçağında terör şüphesi

44 saattir nerede olduğu bilinemeyen ve 239 yolcu ve mürettebatıyla kayıplara karışan Malezya Havayolları uçağının terör saldırısına hedef olup olmadığı araştırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Kayıp Malezya uçağında terör şüphesi

44 saattir nerede olduğu bilinemeyen ve 239 yolcu ve mürettebatıyla kayıplara karışan Malezya Havayolları uçağının terör saldırısına hedef olup olmadığı araştırılıyor. Malezyalı yetkililer, uçağa iki kişinin çalınmış pasaportla bindiğini teyit ederken, sahte pasaporttan şüphelendikleri diğer iki kişiyi de araştırdıklarını bildirdi.
ABD, Çin, Vietnam, Singapur, Filipinler ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin Güney Çin Denizi'nde kaybolduğu söylenen ancak bunun da net olmadığı ifade edilen uçağı arama çalışmalarında netice alınamadı.

Yolcu yakınlarının net haber alamadığı olayla ilgili terör şüphesi ağırlık kazanıyor. Uçuş listesinde olan ancak pasaportlarının çalındığı anlaşılan İtalyan Lui Maraldi (27) ve Avusturyalı Christian Kozel’in (30) uçakta olmadığı bildirildi.

Bu durum uçağın teröristlerce kaçırılmış olabileceği şüphesini akıllara getirdi.

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Pekin'e giderken Malezya ve Vietnam arasında radardan kaybolan Malezya Havayolları uçağıyla ilgili çelişkili açıklamalar geliyor. Vietnam, uçağın Vietnam'ın güneyinde Ca Mau Körfezi'nde radardan kaybolduğunu açıklarken, Malezya Hava Kuvvetleri Komutanı ise uçağın geri dönmüş olabileceğini söyledi.

Malezyalı yetkililer, 10 bin 700 metre yükseklikte seyrettiği sırada radardan çıktığını ancak bu esnada pilotların herhangi bir sorun ikazı göndermediğini ifade etti.

Haber alınamayan ve Güney Çin Havayolları ile ortak uçuş yaparken kaybolan Malezya Havayolları’na ait Boeing B777-200 tipi uçakta bulunan yolculardan 154’ü Çinli. Pekin’deki Lidu Oteli’nde yolcu yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor.

Malezya Havayolları üst yönetim komitesi sözcüsü Wang Ming Choi, Pekin’de basına yaptığı açıklamada, kendilerine gelen yolcuların isim listesi ile pasaportların birbirlerine uyumlu olduğunu söyledi. 4 kişinin uçağa sahte pasaport ya da sahte kimlikle bindiğine ilişkin soruyu yanıtlayan Wang, bu konuyu araştırdıklarını ancak isim listeleriyle pasaportların birbirleriyle örtüştüğünü vurguladı. Uçağın nerede olduğunun halen belli olmadığını söyleyen Wang, bu olayın terör olayı olup olmadığına ilişkin araştırmaların sürdüğünü, bugünden itibaren Pekin’deki otelde haber bekleyen ve kendilerine müracaat eden yolcu yakınlarına aynı otelde konaklama imkânı sunacaklarını belirtti. Wang ayrıca pasaportu olan yolcu yakınlarının istedikleri takdirde Malezya’ya götüreceklerini ifade etti.

Uçakta bulunan ve Singapur’da çalışan Çinli bir yolcunun telefonunun uçağın kaybolmasından sonra çaldığı iddialarına da Wang, kendisinin de Kuala Lumpur numarası üzerinden bizzat 4-5 kez aradığını ancak söz konusu kişiye ulaşılamadığını dile getirdi.

Malezya Havayolları’nın Çin’e gönderdiği 94 kişilik heyette bulunan Malezya Havayolları Ticari Direktörü Müdürü Hugh Dunleavy, isteyen yolcu yakınlarını Malezya’ya götüreceklerini bunun da en erken Pazartesi sabah olabileceğini ifade etti.

Çin medyası da kayıp uçağı bulma adına Malezya’nın ileri teknoloji kullanmadığı eleştirisi yapıyor.

VİETNAM: DENİZİN ÜZERİNDE YÜZEN UÇAK PARÇALARINI GÖRDÜK

Çin medyasına göre, Vietnamlı yetkililer, uçağın kaybolduğunu söylediği Tho Chu adasına 50 deniz mili uzaklıkta kayıp uçağın enkazından şüphelendikleri kuyruk parçaları ve kabin kapısını keşfettiklerini bildirdi.
Çin, uçağın bulunması için Vietnam’ın güneyine son olarak helikopter taşıyan ileri teknoloji donanımlı iki askeri gemi gönderdi.

FBI ajanları da kayıp uçağın bulunması çalışmalarına destek olmaları için Malezya’ya gitti ve yolcuların uçağa binerken kaydedilen görüntülerini inceliyor. Yüz taraması yapan FBI’ın, yolculardan terörist olanları da ortaya çıkarması bekleniyor. CİHAN

Yorumlar