Kayıp Malezya uçağında son durum

Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken, Vietnam üzerinde radardan kaybolan ve 60 saattir haber alınamayan Malezya Havayolları’na ait uçakla ilgili bekleyiş sürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Kayıp Malezya uçağında son durum

Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken, Vietnam üzerinde radardan kaybolan ve 60 saattir haber alınamayan Malezya Havayolları’na ait uçakla ilgili bekleyiş sürüyor.
Güney Çin Denizi’nde 9 ülkeden 40 gemi ve 34 uçağın katıldığı arama çalışmalarında net bir bulguya ulaşılamadı.
Malezya'da düzenlenen basın toplantısında konuşan bir devlet yetkilisi, uçağın kaçırılma ihtimali olduğunu kabul etti. Malezya Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Azharuddin Abdul Rahman, şuana kadar uçak enkazı veya uçaktan düşen parçalarla ilgili bir durumun söz konusu olmadığını ve medyada yazılıp çizilen haberlerin henüz resmi makamlar tarafından onaylanmadığını belirtti.

Rahman, su üzerinde keşfedilen yağ tabakasının üzerinden araştırmalara devam edildiğini söyledi. 5 yolcunun bilet satın aldığı halde uçağa binmediğinin kesinleştiğini açıklayan Rahman, uçağa binmeyen yolculara ait bagajların uçaktan çıkarıldığını açıkladı. Sahte pasaport olayını araştırmaya devam ettiklerini ifade eden Malezyalı yetkili, bir gelişme olduğunda derhal açıklayacaklarını dile getirdi.
2010’da 158 kişinin öldüğü ve Dubai’den kalkıp, Mangalore Havalimanı’na inişi sırasında düşen Air India Express'e ait bir B-737-800 uçağında da 10 yolcunun sahte pasaport kullandığı ortaya çıkmıştı.
Her yolcunun bagajlarını detaylı bir şekilde incelediklerini ve herhangi bir yasak maddeye rastlanmadığını söyleyen Rahman, uçağın kaçırılmış olabileceğini de sözlerine ekledi.
Malezyalı yetkililer, arama ve kurtarma çalışmalarının kapsamının 20 deniz milinden 50 deniz miline çıkarıldığını belirtti.

239 yolcu ve mürettebatı bulunan kayıp uçakla ilgili olarak Çin, Kamu Güvenliği Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Müdürlüğü görevlilerinden oluşan bir ekibi bu sabah Malezya'ya gönderdi.

Konuyla ilgili haberlere göre, kayıp uçakla ilgili terör eylemi dışında diğer olasılıklar da, kabin patlaması, yoğun türbülans, pilot hatası ve intihar, füzeyle vurulma veya ani gelişen meteorolojik bir olay olarak sıralandı. Havayolu uzmanları da, uçağın motorunun durması halinde bile, radardan çıkma ve düşüş süresinin en az 5 dakika süreceğine dikkat çekti.
Çin basınında, uçaktaki yolcular arasında Maimaitijiand Abula adlı Uygur kökenli ve Çin Komünist Partisi’ne üye bir kişinin de bulunduğu haberleri yer aldı.

Malezya Havayolları’na göre, kayıp uçaktaki yolcuların uyrukları şöyle: Çin 152, Malezya 38, Endonezya 7, Avustralya 6, Hindistan 5, ABD 3. Diğerleri ise Endonezya, Fransa, Yeni Zelanda, Kanada, Ukrayna, Rusya, Tayvan ve Hollanda uyruklu.
CİHAN

Yorumlar