Kayıp Malezya uçağında kara kutu umudu tükendi, enkaz deniz robotuyla aranacak

8 Mart’ta Kula Lumpur’dan Pekin’e giderken radardan kaybolan ve bir daha haber alınamayan Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı kayıp uçağın kara kutusunu bulma umudu tükeniyor.

Google Haberlere Abone ol
Kayıp Malezya uçağında kara kutu umudu tükendi, enkaz deniz robotuyla aranacak

8 Mart’ta Kula Lumpur’dan Pekin’e giderken radardan kaybolan ve bir daha haber alınamayan Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı kayıp uçağın kara kutusunu bulma umudu tükeniyor. Uçağın enkazını bulma çalışmaları ise denizaltı robotuyla sürdürülecek.

38 gündür bulunamayan söz konusu uçakla ilgili olarak Avustralya, uçağın enkazını aramak için denizaltı robotunu sahneye sürüyor.

Uluslararası Ortak Arama Merkezi Başkanı ve Avustralya eski Hava Kuvvetleri Komutanı Angus Houston, ‘’Denizaltına inme zamanı geldi’’ derken, Avustralya donanmasına ait Bluefin-21 adlı 5 metrelik denizaltı robotunun en kısa zamanda denizaltına indirileceğini söyledi. Robot, geçen hafta Çin ve Avustralya tarafından kayıp uçağın kara kutusuna ait olabileceği söylenen sinyallerin geldiği deniz tabanını tarayarak söz konusu yerin haritasını çıkaracak.

Yetkililer bir haftadır kara kutuya ait olduğu söylenen sinyallerin gelmediğini ve bunun da kara kutunun bir ay dayanabilen pilinin tükendiği anlamına geldiğini söylüyor.

Kayıp uçağı bulma çalışmaları Çin, ABD, Avustralya, Malezya gibi ülkelere ait 12 uçak ve 15 gemiyle devam ediyor. Kara Kutuyu arama çalışmaları Hint Okyanusu’nun güneyinde Avustralya'nın batısında yer alan Perth şehrinin 2 bin 280 kilometre açığında 57bin 923 kilometrekarelik bir alanda yapılıyor.

Avustralyalı yetkililer, son durumla ilgili olarak, yüzeyden sonarla aramalara son verileceğini ve bundan sonra robot denizaltından gelecek verilere odaklanacaklarını ifade ediyor.

Houston, kayıp MH370’e ait olma ihtimali olan dört sinyali alan Avustralya donanmasına ait Ocean Shield adlı denizaltının dün yağ birikintisi keşfettiği ancak bunun da kayıp uçağa ait olup olmadığının teyide muhtaç olduğunu söyledi.

Robotun arama çalışmalarının uzun süre alacağı ve bunun çok zahmetli bir iş olduğunu vurgulayan Avustralyalı yetkililer, robotun çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Buna göre Bluefin-21, sonar cihazlarını kullanarak başlangıçta deniz altındaki 40 kilometrekarelik bir alanını tarayacak ve deniz tabanına ait yüksek çözünürlüklü 3D haritasını merkeze iletecek. Her bir dalış ve yüzeye çıkış 4 saat sürecek. Tabandaki arama çalışmaları ise her gün 16 saat devam edecek. CİHAN

Yorumlar