Kayıp Malezya uçağında enkaz bilmecesi

8 Mart’ta Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken radardan kaybolan ve nerede olduğuna dair bir bilgi bulunmayan Malezya Havayolları’na ait Boeing 777-200 yolcu uçağını arama çalışmaları devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Kayıp Malezya uçağında enkaz bilmecesi

8 Mart’ta Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken radardan kaybolan ve nerede olduğuna dair bir bilgi bulunmayan Malezya Havayolları’na ait Boeing 777-200 yolcu uçağını arama çalışmaları devam ediyor. Ancak uydu ve radarlar yardımıyla Hint Okyanusu’nun güneyinde ve Avustralya’nın batısındaki sularda keşfedildiği söylenen parçaların kayıp uçağa ait olmadığının anlaşılması üzerine umutlar iyice tükenmiş durumda.

Malezya Ulaştırma Bakanlığı, geçen gün Çin uydusunun tespit ettiği 22 metre uzunluğunda ve 13 metre genişliğindeki parçanın da kayıp Malezya uçağına ait olmadığı açıkladı.

Ancak Avustralya, Fransa ve Çin tarafından görüntülenen bazı parçaların kayıp uçağa ait olabileceği belirtiliyor. Çin’in devlet haber ajansı Xinhua, bugün, Çin'e ait bir uçağın deniz yüzeyinde "iki büyük parça ile birkaç kilometreye dağılmış daha küçük beyaz parçalar" gördüğünü duyurdu.

Bu gelişme üzerine Avustralya, söz konusu cisimleri bulmaya çalışacaklarını ve gemi ve uçakların bu yöne doğru gönderildiğini açıkladı. Avustralya'nın batı kıyısındaki Perth şehrinden kalkan Çin ve Avustralya’ya ait uçaklar, 70 bin kilometrekarelik bir alanı tarıyor ve gemiler de bu çalışmalara katılıyor. Öte yandan ABD, uçağın kara kutusunun yansıttığı sinyalleri tespit edebilecek cihazların, tedbir olarak bölgeye gönderileceğini duyurdu.

Kayıp uçakta 154 vatandaşı bulunan Çin, Antarktika’yı da içine alması muhtemel bir arama çalışmasına katkıda bulunmak üzere Xue Long (Kar Ejderası) adlı buz kırma gemisini bölgeye yolluyor. Yaşanan bu gelişmeler kayıp uçağı arama çalışmalarına Antarktika kıtasının da ekleneceği şeklinde yorumlanıyor.

Sivil havacılık tarihinin en büyük arama operasyonunda seferber olan ülke sayısı 26 ve halen kayıp uçağın akıbeti gizemini koruyor. Malezyalı yetkililer, arama çalışmalarına katılan bazı ülkeler tarafından keşfedildiği söylenen parçaların kayıp uçağa ait olup olmadığının en erken yarından sonra belirlenebileceğini söyledi.

ARAMA ÇALIŞMALARINA HARCANAN PARA 100 MİLYON DOLARI GEÇTİ

Çin medyasına göre, kayıp uçağı arama çalışmaları için harcanan para şu ana kadar 100 milyon doları geçti. Bu rakamın 2009 yılında okyanus üzerindeyken kaybolan Fransız uçağı için harcanan paranın iki katı olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Malezya Havayolları’na ait bir yolcu uçağı, Güney Kore’ye giderken uçakta yaşanan elektrik arızasından dolayı Hong Kong'a acil iniş yaptı. Uçağa verilen elektriğin kaynağını oluşturan jeneratörün arızalandığını kaydeden yetkililer, uçakta bulunan yardımcı güç üniteleri ile Hong Kong'a indiğini belirtti. Sonrasında ise uçaktaki 271 yolcu başka uçağa transfer edildi. CİHAN

Yorumlar