Karayip ve Latin Amerika Müslümanları, diyalog konferansında bir araya geldi

Latin Amerika ve Karayipler'de yaşayan Müslüman grup temsilcileri, Brezilya'da düzenlenen uluslararası diyalog konferansında bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Karayip ve Latin Amerika Müslümanları, diyalog konferansında bir araya geldi

Latin Amerika ve Karayipler'de yaşayan Müslüman grup temsilcileri, Brezilya'da düzenlenen uluslararası diyalog konferansında bir araya geldi. Geniş bir coğrafyaya yayılan Müslüman azınlıkların problemlerinin ele alındığı konferansta, ortak ihtiyaçlar etrafında birleşme vurgusu yapıldı.

Brezilya merkezli Latin Amerika İslam Tanıtım Derneği tarafından bu yıl 27.si organze edilen programa, Orta ve Latin Amerika'daki ülkeleri temsil eden çok sayıda din adamının yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır, İran, Lübnan, Sudan, Filistin ve Yemen temsilcileri de katıldı. Üç gün süren konferansta, Müslüman toplulukların ortak ihtiyaçları, gruplar arasındaki problemler ve bu problemlerin çözümü için atılması gereken adımlar konuşuldu. Çoğunluğu Arap kökenli Müslümanlardan oluşan katılımcılar, program süresince tanışma ve diyalog kurma imkânı buldu.

'SAVAŞLARA RAĞMEN OTURUP KONUŞMAK MECBURİYETİNDEYİZ'

Toplantının organizatörleri arasında yer alan Latin Amerika İslam Tanıtım Merkezi Başkanı Ahmad Ali Saifi, Müslümanlar olarak birlikte hareket edebilmek için öncelikle gruplar arasındaki çekişme ve ayrılığın bitmesi gerektiğini savundu. Dünyanın diğer bölgelerine oranla daha az Müslümanın yaşadığı Latin Amerika'da yaklaşık 30 yıldır düzenlenen konferansın bu amaca hizmet ettiğini belirten Saifi, bu ayrışmayı önlemek için yürütülen diyalog faaliyetlerinin önemine işaret etti.

Farklılıklara rağmen diyalog vesilesiyle birlikte yaşama ve ortak programlar yürütmenin mümkün olduğunu savunan Saifi, uyuşmazlıkların ancak tarafların müzakeresiyle çözülebileceğini ifade etti. Brezilya'nın Curitiba eyaletinde yalnızca bir adet cami bulunduğunu ve farklı itikada sahip Müslümanların 50 yıldır bu camide birlikte ibadet ettiğini söyleyen Brezilya Müslüman topluluğu temsilcisi, bu örneğin dünyanın her tarafına yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Müslüman dünyasındaki farklılıkların oturup konuşulduğunda uzlaşılabilir türden olduğuna değinen Saifi, "Dünya'nın bazı yerlerinde Müslüman gruplar arasında savaşlar olsa da, eninde sonunda oturup uzlaşmak dışında çözüm yok. Bu sebeple en başında oturup konuşmak en iyisidir." dedi.

'İSLAM BİLİNCİNİ GENÇLERİMİZE DOĞRU ÖĞRETMELİYİZ'

Katılımcılardan ABD merkezli Helping Hand isimli sivil toplum kuruluşu temsilcisi İrfan Hurshi de, grupların yakınlaşması açısından toplantının çok verimli geçtiğini ifade etti. Program vesilesiyle önceden belirlenen konuların başarıyla ele alındığını ve Müslüman liderlerin ne yapması gerektiğinin bilincine vardıklarını söyleyen Hurshi, ayrımcılığın önlenmesi için İslam bilincinin özellikle genç kuşaklara doğru bir biçimde verilmesi gerektiğini savundu.

Toplantıya Brezilya senatosunu temsilen katılan Federal Milletvekili Protegenes Queiroz, Hristiyan olmasına rağmen inançları gereği herhangi bir tehdit veya ayrımcılığa maruz kalan Müslüman toplulukları savunduğunu dile getirdi. CİHAN

Yorumlar